Fatih Altaylı'dan Nagehan Alçı'ya: "Söyle lafı sevsinler inananı"

Fatih Altaylı'dan Nagehan Alçı'ya: "Söyle lafı sevsinler inananı"
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, kendisiyle aynı gazetede yazan Nagehan Alçı'nın "Barolara kayıt sadece Türkiye'de mecburi. Pek çok ülke böyle bir mecburiyet getirmiyor" iddiasına "Söyle lafı sevsinler inananı" diyerek tepki gösterdi.

Türkiye AKP'nin Meclis'e getirerek yasalaştırmak istediği 'çoklu baro sistemi'ni tartışıyor.

Habertürk'te konuşan Nagehan Alçı da konuya ilişkin "Barolara kayıt sadece Türkiye'de mecburi. Pek çok ülke böyle bir mecburiyet getirmiyor" iddiasında bulundu.

Alçı'nın bu iddiasına köşesinden tepki gösteren Habertürk yazarı Fatih Altaylı, "Bu tam bir 'Söyle lafı sevsinler inananı' durumudur aslında. Tüm medeni dünyada barolar vardır ve mahkemede avukatlık yapmak için baro üyesi olmak gerekir" sözleriyle tepki gösterdi.

Altaylı'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Dün gece Habertürk’te baroları siyasallaştıracak yasa ile ilgili tartışmaları izliyorum.

Nagehan Alçı şöyle bir iddia ortaya attı:

'Barolara kayıt sadece Türkiye'de mecburi. Pek çok ülke böyle bir mecburiyet getirmiyor.'

Bu tam bir 'Söyle lafı sevsinler inananı' durumudur aslında.

Tüm medeni dünyada barolar vardır ve mahkemede avukatlık yapmak için baro üyesi olmak gerekir.

Mesela Nagehan Alçı ve benzerlerinin demokrasinin en önemli yeri olarak gördüğü İngiltere’de mahkemelerde müvekkilleri temsil edebilmek için baro üyesi olmak şarttır. Baro üyesi yani 'Barrister' değilseniz duruşma salonuna adım dahi atamazsınız. Hukuk firmasında ofis çalışanı olabilirsiniz.

ABD'de durum daha da katıdır.

İsterseniz ülkenin en iyi hukuk fakültelerini, Harvard’ı, Princeton’ı, Yale’i, Stanford’ı bitirin, baro sınavını geçemezseniz, mahkemelerde avukatlık yapamazsınız. Üstelik de her eyalette ayrı baro olduğu için, New York Barosu’na kayıtlı iseniz ve Los Angeles Barosu’nda kaydınız yok ise Los Angeles’ta da avukatlık yapamazsınız.

Türkiye’de bu konuda ahkam kesen pek çok kişinin anlamadığı ise baroların bir oda ya da meslek örgütü değil, çok daha derin bir geçmişe ve anlama sahip demokratik birer kurum olduğudur."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar