Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Fanta Nazi Almanyası'ndan dünyaya nasıl miras kaldı?

Yıllardan 1944. Berlin, Amerikan hava bombardımanı altında hayatta kalmaya çalışıyor. Şehrin dışındaki ücra çiftlik evlerinde ise eski hükümlüler ve Çinli işçiler, cam şişelere bulanık, kahverengimsi bir sıvı dolduruyor. Nazi Almanyası'nın meşhur meşrubatını üretiyorlar. Çünkü savaş sırasında bile Almanlar Fanta'sız yapamıyor!

Fanta, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi'lerin kontrolündeki Almanya'da, Coca-Cola tarafından icat edildi. Üçüncü Reich'in en gösterişli günlerinde geliştirilen Fanta, milliyetçilerin gurur kaynağı haline gelmişti ve Nazi partisinin en üst düzey yetkilileri de dahil Alman halkı tarafından sevilerek tüketiliyordu. Orijinal Fanta teknik olarak meyve aromalıydı, tabii sınırlı savaş zamanı kaynakları ne kadar izin verirse. Elma suyu preslerinden artan püre ve peynir üretiminin yan ürünü olan peynir altı suyundan hazırlanan Fanta, artıkların bile artıklarından yapılıyordu.

Hikayenin başına dönelim. 1933'te, Hitler ve Nazi Partisi iktidara gelirken, Almanya doğumlu Max Keith Coca-Cola'nın Almanya ayağı olan Coca-Cola GmbH'yi devraldı. Hitler'in 1939'da Avrupa'yı işgali bile Atlanta merkezli Coca-Cola'yı rahatsız etmemişti. Şirket, Alman yan kuruluşuna şurup ve erzak sağlamaya devam etti. Hatta Keith, Alman birliklerini Avrupa'da takip ediyor ve fethedilen ülkelerdeki (İtalya, Fransa ve Hollanda gibi) Coca-Cola işlerini devir alıyordu. Coca-Cola, 1940'ta Nazi Almanya'sının tartışmasız meşrubat kralı haline gelmişti. Hitler'in "Rüzgar Gibi Geçti" gibi Amerikan filmlerini izlerken Coca-Cola'nın tadını çıkardığı bile söyleniyordu.

Amerika'nın 2. Dünya Savaşı'na girmesi, Amerikan şirketlerinin düşman ülkelerle tüm ticari faaliyetlerini derhal durdurması anlamına geliyordu. Atlanta'daki Coca-Cola merkezi, Coca-Cola'nın 7X aromasının (gizli Coca-Cola şurubu formülü) ihracatını durdurdu.

Coca-Cola GmbH batmanın eşiğindeydi. Keith, kimyagerleriyle birlikte savaş şartlarına uygun yeni bir reçete oluşturdu. Reçete, diğer gıda endüstrilerinin artıklarından oluşuyordu: Meyve posası, elma lifleri, pancar şekeri ve peynir altı suyu. Bu yeni içeceğe, Almanca "Fantezi" kelimesinin kısaltması olan "Fanta" ismi layık görüldü.

Satışlar, savaş sırasında diğer içecek üretimlerinin yavaşlamasının da etkisi ile gittikçe arttı. 1943'te satışlar yaklaşık üç milyon kasaya ulaşmıştı.Almanlar Fanta'yı sadece bir içecek olarak değil, şekerin karne ile dağıtıldığı zamanlarda bir şeker şurubu olarak yemek tariflerinde de kullanıyordu.

Keith'in bir Nazi işbirlikçisi olduğuna şüphemiz yok ancak Nazi partisinin bir üyesi değildi. Bağlılığı Hitler'e değil Coca-Cola'ya idi. Zaten bu detaylar kimsenin de umurunda değildi. Şirketi ayakta tuttuğu için Amerikalılar tarafından bir kahraman olarak karşılandı. Şirketin Satış Başkan Yardımcısı Harrison Jones, Keith'i zorlu koşullarda faaliyet gösterdiği için "Harika bir adam" olarak nitelendirerek övdü. Keith, Coca-Cola Avrupa'nın yöneticiliğine terfi edildi.

Coca-Cola, Fanta'yı Nisan 1955'te, bu sefer portakal aromalı bir içecek olarak yeniden piyasaya sürdü. Kıvamı berrak olsa da tarihi bulanık bu içecek, şu an satış rakamlarına göre dünyanın en popüler ilk on meşrubatından biri olmayı sürdürüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları