EYT müjdesi yarım mı kalacak? 55 yaş 7000, 9000 gün prim şartı formülü çıktı

EYT müjdesi yarım mı kalacak? 55 yaş 7000, 9000 gün prim şartı formülü çıktı
2022 EYT Yasasında 50, 51, 52 ve 53 yaş şartları mı uygulanacak? Emeklilik hakkı erken verilmeyecek mi? 1999 öncesi kimler ilk EYT kapsamında olacak, kimler EYT'den emekli edilecek? EYT düzenlemesine ilişkin son dakika gelişmeleri neler?

EYT 2022 Yasası için çalışmaların başlayacağı, ne zaman Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı masasına geleceği, hangi tarihte TBMM Komisyonuna sunulup Meclis Genel Kurulunda oylanacağına ilişkin ipuçları içeren resmi açıklamalar geldi. EYT'liler için hangi formüllerin dosyada olduğu ve EYT için gündeme gelen düzenlemelerin neler olduğu haberimizde... 

EYT 2022 İÇİN KİMLER NE DEDİ? SON RESMİ AÇIKLAMALAR NELER?

Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda en önemli açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Vedat Bilgin 2022 yılında EYT için neler yapılacağı konusunda kapsamlı bir değerlendirmelerde bulunarak şu ifadeleri kullandı. 

"Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3'cüsü yaş... Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun. Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var.

Türkiye'de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Sgkbulteni.com; çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel... Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım."

EYT İLE EMEKLİLİKTE 7200 GÜN VE 9000 ŞARTI İLK DUYULDU

2022 EYT düzenlemesinde çeşitli formüller gündemde. Bu formüllerden zaten gündemde olanı maaş kesintili erken emeklilik yöntemiydi. Ancak bu formüllere yenisi eklendi. 

3600 Gün ile 50 ve 55 Yaş Şartı

Kısmi emeklilik ve süre tamamlaması seçeneklerinin yanında bazı meslek grupları için yıpranma seçeneği de var masada. Kısmi emeklilik ile 3600 prim gününü tamamlayan kadınların 50, erkeklerin ise 55 yaşında emekliye ayrılması öngörülüyor.

7000 ve 9000 Prim Gün Şartı

Süre tamamlaması ise kadınlarda 7200, erkeklerde ise 9000 gün sigortalılık gününü tamamlayanların yaşa bakılmadan emekli edilmesi demek.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar