Evren ne hızda genişliyor?

Evren ne hızda genişliyor?
Evrenin ne hızda genişlediği, astrofizik alanında ciddi bir sorun haline geldi.

Evren ne hızda genişliyor?

Büyük patlama sonrası yayılan ışık ile yapılan hesaplar, süpernovalardan elde edilen verilerle yapılanlarla örtüşmüyor. Evrenin en eski tarihini inceleyen verilerle çalışan araştırmacılar Hubble Sabiti’nin değerini hesapladıklarında, yeni olguları değerlendirenlerden daha farklı bir rakama ulaşıyor. Nedeni ise: Aradaki farkın sebebi bulunmazsa bilim insanları evrenin nasıl işlediğini en baştan düşünmek zorunda kalacaklar.

Toplantıda bilim insanları mevcut durumu bir krize çevirmenin işe yaramayacağını; bunun yerine evrenin işleyişine dair farklı teoriler geliştirmenin daha yapıcı olacağı konusunda oy birliğine vardılar.

Hesaplama teknikerlerinden biri olan Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işınımı (CMBR) yaklaşımı, Büyük Patlama’nın hemen sonrasında ışık yayılımının başladığını kabul ediyor. Buna dayalı çalışmalarda Hubble Sabitinin değeri 67,4 km/sn/Mpc olarak hesaplanıyor. Diğer çalışmalarda sonuç 74.0 km/sn/Mpc olarak bulunuyor.

Bazı fizikçiler, ilk zamanlarda evrenin genişlemesini sağlayan karanlık enerjinin daha farklı olabileceğini, bu yüzden de her iki hesabında doğru olabileceğini öneriyorlar.

'HUBBLE SABİTİ' ADINI NEREDEN ALIYOR?

Teorisyenler, evrenin ne hızla genişlediğini anlatmak için bu uzaklaşmayı sabit bir sayı ile ifade etmenin uygun olacağını düşündüler ve buna Hubble Sabiti adını verdiler. Bunu sabit bir sayı olması gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar