Evren, hesaplanandan 2 milyar daha genç mi?

Evren, hesaplanandan 2 milyar daha genç mi?
Bilim insanları uzun bir süredir evrenin yaşını hesaplamaya çalışıyor. Max Planck Enstitüsü’nde yapılan bir çalışma, evrenin yaşının bugüne kadar yapılan çalışmalarda hesaplanandan 2 milyar yıl daha genç olabileceğini gösterdi.

Almanya’da bulunan Max Planck Enstitüsü’nde yapılan bir çalışma evrenin yaşı ile ilgili tartışmalara  bir yenisini ekledi. Çalışmaya göre evrenin yaşı bugüne kadar yapılan hesaplamalardan 2 milyar yıl daha genç olabilir.

Max Planck Enstitüsü’nde yapılan çalışmanın araştırmacılarından olan Inh Jee’nin Science dergisine yazdığı makalede çalışma ile ilgili bilgilere yer verildi. 

Bilim insanları, evrenin ne kadar hızlı büyüdüğünü hesaplamak için yıldızların hareketlerinden faydalanıyor. Jee’nin Science dergisine yazdığı makalede, “Galaksideki yıldızların nasıl hareket ettiği konusunda büyük belirsizliğimiz var” dedi. Ancak eğer evren mevcut boyutuna düşünüldüğünden daha hızlı ulaştıysa, nispeten daha genç olmalıdır. 

Hubble sabiti olarak isimlendirilen genişleme oranı evrenin yaşını hesaplamak için kullanılıyor. Hubble değeri büyüdükçe evrenin yaşı daha genç olarak hesaplanıyor. Şu ana kadar yapılmış hesaplamalarda evrenin yaşı 70 Hubble sabitine eşitleniyordu. 70 Hubble sabiti de yaklaşık olarak 13.7 milyar yıla denk geliyor. Jee ve ekinin yaptığı çalışmada ise evrenin yaşı 82.4 Hubble sabiti yani 11.4 milyar yıl olarak hesaplandı. 

Jee makalesinde, yerçekimsel mercek (gravitational lensing) olaraki isimlendirilen bir kavram kullandı. Yerçekimsel mercek ışığı daha fazla bükerek nesnelerin daha yakın görünmesini sağlıyor. Ekip, uzaktaki nesnelerin değişen parlaklığını kullanarak gecikmeli mercekleme adında özel bir efekt kullanarak bilgi toplamaya çalışıyor. 

Jee ve ekibinin yaptığı çalışma evrenin yaşına dair yapılan tartışmaları yeniden gündeme getiriyor. 2013 yılında Avrupalı bilim insanlarından oluşan bir araştırmacı ekip de Büyük Patlama’dan arta kalan radyasyon izlerini NASA’nın süper teleskobunu kullanarak izledi. Bu çalışmaya göre ise evrenin genişlemesi çok daha yavaş. Bu çalışmaya göre evrenin yaşı 67 ile 74 Hubble sabiti arasında. 

Jee ve ekibi çalışma için iki tane yerçekimsel mercek kullandı. Bu da çalışmanın büyük olan hata payını biraz daha düşürüyor. Bu çalışmaya göre evrenin yaşının hesaplanandan büyük olması mümkün değil. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar