Evlilik oranlarındaki düşüşün sebebi araştırıldı!

Evlilik oranlarındaki düşüşün sebebi araştırıldı!
Erkeklerin azlığının evlilik oranlarındaki düşüşün sebebi olabileceğini ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Evlilik oranlarındaki düşüşün sebebi!

Journal of Marriage and Family (Evlilik ve Aile Dergisi) adlı bilimsel yayında yer alan çalışma 2007-2012 ve 2013-2017 yıllarındaki evliliklere ilişkin verileri inceledi. Veriler Amerikan Topluluğu Anketi’nin 5 yıllık kümülatif evlilik istatistiklerinin bir parçası olarak toplandı.  

Cinsiyet oranı uyuşmazlıklarını inceleyen önceki çalışmalardan farklı olarak Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar belirli bir erkek ve kadını iyi bir çift yapan spesifik sosyoekonomik özellikleri araştırdı. Araştırmacılar oranlardaki düşüşün sebebini bulmak amacıyla sahte eş profilleri oluşturmak için Amerikan Topluluğu Anketi'nin verilerini kullandı. Daha sonra bu farazi eşlerin sosyoekonomik özellikleri, aradaki farklılıkları takip etmek için gerçek bekar erkeklerle karşılaştırıldı. Araştırmacılar bu farazi eşlerin, evlenmemiş erkeklerin kazandıkları gerçek miktardan yüzde 58 daha yüksek bir ortalama geliri olduğunu belirledi.

Gerçek bekar erkeklere kıyasla farazi eşlerin istihdam edilme olasılıkları yüzde 30, üniversite diplomasına sahip olma olasılıklarıysa yüzde 19 daha fazla.

Araştırmacılar ayrıca, ırksal ve etnik azınlık mensubunun, bilhassa Afrika kökenli Amerikalı kadınların, ekonomik açıdan cazip olan az sayıda potansiyel eşle bir araya geldiğini bildirdi. Bununla birlikte sosyoekonomik spektrumun alt ve üst noktalarındaki kadınların ekonomik açıdan uyumlu bir eş bulmakta daha çok zorlandığı ortaya çıktı.

Çalışmanın başyazarı Dr. Daniel Lichter şunları söyledi:

Çoğu kadın evlenmeyi umuyor ama evlenebilecek -sabit bir işi ve iyi geliri olan- erkeklerdeki mevcut eksiklik bunu giderek daha zor hale getiriyor. Özellikle de istikrarsız düşük ücretli işlerin yer aldığı mevcut esnek ekonomi şartlarında. Evlilik hala aşka dayanıyor ama aynı zamanda temelde ekonomik bir işlem. Günümüzde çoğu genç erkeğin evlilik anlaşmasına katabilecek çok şeyi yok. Bilhassa genç kadınların ortalama eğitim seviyeleri erkek taliplerini artık geçmişken.

2018’deki resmi veriler İngiltere ve Galler’deki erkek ve kadınlar arasındaki evlilik oranlarının rekor seviyede düştüğünü göstermişti. Rakamların erişilebilir olduğu son yıl 2015’te karşı cinsle evli 239 bin 20 çift vardı. Bu rakam bir önceki yıla kıyasla 8 bin 300’den fazla bir düşüşe (yüzde 3,4) denk geliyor.

Verileri yayımlayan Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi’ne (ONS) göre 2014’te 247 bin 372 evlilik gerçekleşti. Birleşik Krallık merkezli ilişki desteği kurumu Relate’in Başkanı Chris Sherwood şöyle konuştu:

80 yıl önce insanlar kısmen evlendi çünkü toplumun beklentisi buydu. Aynı toplumsal baskılar bugün yok. Ve insanların ilişkilerini nasıl biçimlendirdiği, yapılandırdığı ve yönettiği konusunda şimdi çok daha fazla seçeneğe sahip olmaları dikkat çekici. Aynı zamanda birçok kişinin artık eğitim, bir aile kurmak, bir ev satın almak ya da seyahat etmek gibi evlenmekten başka şeylere öncelik vermesi de mümkün. Bu durum, yükselen ortalama evlilik yaşının bir nedeni de olabilir.

Sherwood “artan evlilik masraflarının” da caydırıcı bir sebep olabileceğini sözlerine ekledi.

Birleşik Krallık’ın en büyük evlilik web sitesi Hitched.co.uk’e göre ülkedeki ortalama evlilik masrafı yaklaşık 32,273 sterlin (yaklaşık 230 bin TL) civarında.

Tüm zamanların en yüksek seviyesindeki bu rakam bir önceki yıla kıyasla 5,112 sterlin (yaklaşık 36 bin TL) –ya da yüzde 19- daha fazla. Bir önceki yılki rakam 27,161 sterlin (yaklaşık 193 bin TL) civarındaydı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar