Et ve tavuk dönerde büyük hile! Tadından anlaşılmıyor

Et ve tavuk dönerde büyük hile! Tadından anlaşılmıyor
Son dönemlerde et ve tavuk dönerin yapıldığı mekanların hijyenliği ve hile olup olmadığı merak konusu oldu. Bazı tavuk döner satışı yapanların gramajı düşürdüğü, et dönerin içine ise içine sakatat, kırıntı et koyduğu anlaşıldı.

Döner satışı yapan restoranların hijyenliği her zaman tüketicilerin kafasında soru işareti oldu. Et döner tavuk dönere göre daha pahalı olmasından dolayı daha az tercih ediliyor. Fakat bazı restoranlar veya tesisler et dönerin içine kırıntı et, sakatata başvurabiliyor. Tavuk dönerse ise 100 gram fiyatına 50 gram döner satışları olabiliyor. 


3-5 LİRAYA DÖNER SATILMAZ


Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda işletmelerini sıklıkla denetlediğini belirten Manavoğlu, “Et dönerin içerisine kıyma konulabiliyor. Tek tırnaklı ve domuz eti gibi ürünlerin konulduğunu biliyoruz. Bu hileleri tadarak anlamak mümkün değil. Güvenilir firmalardan alışveriş yapmak lazım. Görmediğimiz arka planda neler olduğu ise laboratuvar testiyle tespit edildi. Hile açısından et döner daha riskli. Tavuk dönerde en fazla yağ oranı artırılabilir, et dönerde ise farklı ürün ve tek tırnaklı hayvanların eti kullanılabilir. Hangi etin karıştırıldığını tadımla anlayamayacağınız için asıl risk grubu et dönerdir" diye konuştu.

Manavoğlu, 3-5 liraya 100 gram tavuk dönerin satılamayacağını, 10-15 liralara satılan tavuk dönerin ya da 15 liradan başlayan et dönerin fiyatının makul olduğunu açıkladı. 

et-ve-tavuk-donerde-tadarak-anlasilamayan-hileler-6052-dhaphoto11.jpg

'YAPRAK GİBİ KESİLEN HER ET DÖNER, YAPRAK DÖNER DEĞİLDİR'

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde et döner üretimi yapan  Mehmet Erkuş, “Her yaprak şeklinde kesilen döner yaprak döner değildir. Kıyma döneri de yaprak şeklinde kesiyorlar. Hile yapma oranı yüksektir. Yağ oranı artırılabilir ve baharatlarla bu baskılanır. Herkes tadına bakarak anlayamaz. Ben gıda mühendisi olarak tadına baksam ben de anlamam hileli ürünü" dedi. 

GRAMAJ VE DERİ HİLESİ

Tavuk dönerde ise hem gramaj hem de deri hileleri yapılıyor. 22 yıldır tavuk döner restoranı işleten Ali Demirbilek, “Maalesef tavuk dönerde de hile oluyor. Teraziyle oynuyorlar. 100 gram yerine 50 gram tartıp veriyorlar. Birçok kişi bunu anlamıyor. Tavuğun eti yerine yağlı olan derisini tüketiciye veren işletmeler de var" dedi.

et-ve-tavuk-donerde-tadarak-anlasilamayan-hileler-5733-dhaphoto2.jpg

KAREKOD UYGULAMASI

Hileli ürün ve tağşişin önüne geçmek ve tüketicinin ne yediğini bilmesi için bazı işletmeler teknolojiden faydalanıyor. Karekod sistemini uygulayan bu işletmeler, dananın yetiştirildiği çiftliği, 100 gram et dönerdeki besin değerlerini, kullanılan yağın ne olduğunu, dananın küpe numarasını, kalite belgelerini, karkas halde dananın etinin hangi koşullarda saklandığına kadar tüm bilgileri sisteme yüklüyor. Restorana giden tüketici, mönüdeki karekodu cep telefonu kamerasıyla tarattığı zaman tüm bu bilgiler karşısına çıkıyor. Böylece tüketici sipariş verdiği et dönerin izini tabaktan çiftliğe sürmüş oluyor.

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar