Esenler’in öğrenci velileri: Sesimizi duyun, soyuluyoruz!

Esenler’in öğrenci velileri: Sesimizi duyun, soyuluyoruz!
Veliler Esenlerin eğitimini FETÖ’dan kurtardılar ama Eğitim-Bir Sen’in kucağına attılar. “Müdürler mesaj yazıyor, çocuklarımızın listeleri bazı anlaşma yaptıkları kırtasiyelere veriliyor ve bizlere,” başka yerden kitap alamazsınız, aldığınız kitapları kabul etmiyoruz” diyorlar. Esenler’de eğitimin sorunları büyük ama sesimizi kimse duymuyor” dediler.

GÜNBOYU HÜSEYİN KOÇ

Arkasına gücü alan okul idarecisi; velilere, öğrencilere ve  öğretmenlere:  Sen benim dediğim yerden ve benim söylediğim kişilerden bu kitapları almazsan seninle uğraşırım, başın sıkıntıya girer. Benim dediğim ürünü alacaksın. Bak bu dediklerimi uygulamazsan başına bir hal geldiğinde arkanda durmayız” diye tehdit yapıyorlar. Bu durum karşısında öğretmen korkuyor ve okul idarecisiyle arasını iyi tutmaya çalışıyor, nedeni ise yarın bir gün bir durum olursa idareciler yanında olması içim her şeyi kabulleniyorlar. 

Konuştuğumuz bazı öğretmenler, veliler ve kırtasiyeciler bize: Okul idarecileri, müdürler ve yardımcıları amir, onlar yayın evleri ile anlaşır, kitapçılarla pazarlığa oturur ve onlara der, “sizin, kitabınızı aldırırım ama bana ne vereceksiniz” bunun adı okulları pazara açmaktır. Eskiden de bu işler oluyordu ama fatura karşılığında okulların ihtiyacını karşılamak için. Şimdi ise yapılan teklifler büyük, rakamlar büyük, faturasız ve kim ne kazanıyor, kimin adına bu paralar alınıyor belli değil” dediler.

Kitap bayisinin isyanı şöyle: Kitapçı öğrenci başına bir rakam ister, müdürler bu rakama öğrenci başına 90- 100 TL ister ve anlaşırlar. Kitapçının şartı ürün paket yapılacak, pakette kimsenin piyasada bulunmayacağı ürünlerle destekleniyor. Pakete baktığımızda içinde az sayfalı ama piyasada olmaya bir ürün bulunuyor. Sonrası ise bir tane tahsilatçı kırtasiye bulunuyor, kırtasiyeci aldığı talimatla emir kulu olmuş öğretmenlere ve velilere bu saçma sapan kitapların alınacağı adresi, yani kitapçılarda bulunmayan ürünleri almaları için anlaştığı kırtasiyelerin ismini verir. Veliler korkutularak, mecburen gösterilen kırtasiyeden işe yaramayan bu setleri yüksek rakamlara almak zorunda kalıyorlar.

esenler-2.jpg

Kitapların bandrolleri, telif hakkı içindir, ürünün tekelleşmesi için değildir. Kitapların bandrol takibini yapıyorlar, bir başka bölgede ürün çıkmasın ve bir noktada kitaplar tekelleşin istiyorlar. Yani bu kitabı bu kırtasiyeden alacaksın, başka yerden almayacaksın, biz set yaptık bu setin bize noksansız gelmesi zorunluluğunuz var diyorlar.  

HAZIRLANAN SETLERİN İÇİNE, PİYASADA BULUNMAYAN KİTAPLAR KONUYOR!

Bakınız başka bir bölgeden hazırlanan seti alırlarsa o bölgenin bandrolleri seri numaraları yayın evinde var, geliyorlar bandrolleri okutuyorlar, seri numarası bulunmayınca bayiye yüksek cezalar kesiliyor, bayiliği iptal ediliyor. 
Sonuç: bandrolden dolayı ürün tekelleşmiş durumda, örnek yayın evi batmış ama deposunda bu kitaplar kalmış, yayın evi ile anlaşan okul müdürleri üçe beşe bakmadan yayın evinin elinde kalan kitapları velilere pazarlıyorlar. Satın alanlar ise kırtasiyecilerle dağıtımcılar. Kitapların içeriğine baktığınızda müfredatla ilgisi olmayan kıytırık kitaplar olduğunu göreceksiniz. Bu kitaplar farklı farklı yayın evlerinin kitapları, veliler çocuklarına kitap almak için gittikleri yerlerde soruyorlar ama müdürlerin verdiği setleri kitapçılarda, arıyorlar ama bir türlü bulamıyorlar. 

Bu işin ticaretini yapan müdürler, okul idarecileri çok zeki. Hazırlanan setlerin içine farklı farklı kitaplar ve piyasada bulunmayan kitaplar koyuyorlar. Veliler kitapçılara gittiklerinde istedikleri ürünlerin takipli ürün olduğunu bilmiyorlar, kitapçıda aradığı kitaplardan birini bulsa ötekini bulamıyor. Okul müdürlerinin hazırladığı setlerin içine öyle bir kitap ismi yazıyor ki hiçbir yerde bulunmuyor. Fiyatlar ise 200 TL’lik bir set bulunmayan kitap yüzünden 400- 500 TL oluyor. Vatandaş tek almak istiyor ama olmaz diyorlar paket alacaksın, nasılsa bulunmayan bir kitap var paketin içinde insanları bu yolla mecbur bırakıyorlar. 

VELİLER MECBUR KALIYOR

Okul müdürlerinin mecbur tuttukları paketlerin içinde piyasada bulunmayan kitaplar tek üründen oluşmuyor. Bunlar üretici yayınevi tarafından paket halinde çıkmıyor, en az 7-8 farklı üreticisi var. Kitaplar paketlendiği andan sonra işi ticarileştiriyor, okul müdürlerinin rant kapısı oluyor. Kitapları tek tek almaya kalkarsan misal bir kitabın 10 lira fiyatı var ama bunu sözde kitapçılar set yaptığında fiyatı katlanıyor. 


Bu setlerin bulunması zorlaşsın diye hiçbir yerde baskısı olmayan bir kitabı setlerin içine koyuyorlar. Veliler veya kitap bayileri istediği kadar uğraşsın bu uyduruk ve piyasada olmayan kitabı bulamıyor. Veliler bulunmayan bir kitap yüzünden ticari anlaşma yapılan yerden set almaya mecbur kalıyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar