Erol Mütercimler'den korona virüs yorumu: "Şimdi köprünün ayağını mı yiyeceğiz?"

Erol Mütercimler'den korona virüs yorumu: "Şimdi köprünün ayağını mı yiyeceğiz?"
Akademisyen ve yazar Erol Mütercimler, korona virüsün Türk ekonomisine etkileri konusunda yaptığı açıklamada beton ekonomisi oluşturulduğunu ifade ederek "Beton ekonomisi ile yürüyordu işler ama şimdi köprünün ayağını mı yiyeceğiz? Türkiye'nin zaten 192 milyar dolar borcu var. Bunun 66 milyar doları durmakta olan hizmetler sektöründe" dedi.

Korona virüs salgını tüm dünyada sosyal, ekonomik hayatta önemli değişimler yarattı. Birçok uzman şimdiden dünyanın eskisi gibi olmayacağını söylüyor.

Korona sonrası Türkiye ve dünyayı Haliç Üniversitesi’nden Dr. Erol Mütercimler RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası’na anlattı: “Türkiye krize yüksek dış borç, düşük döviz ve bütçe açığıyla yakalandı. Beton ekonomisi oluşturulmuştu. Şimdi köprünün ayağını mı yiyeceğiz? Dünyada da totaliterleşme riski arttı, neyse ki sosyal devletin önemi de ortaya çıkmış oldu...”

Mütercimler Türkiye’nin salgınla mücadelesini şöyle yorumladı:

“Türkiye hem döviz yokluğu, hem bütçe açığı, hem de yüklü dış borçla yakalandı bu krize. Turizm geliri geçen yıl 35 milyar dolardı, 180 milyar dolarlık ihracat yaptı Türkiye. Şimdi sınırlar kapalı turizm yok. Türkiye bir üretim ülkesi değil, yüksek teknoloji ülkesi de değil. Beton ekonomisi ile yürüyordu işler ama şimdi köprünün ayağını mı yiyeceğiz? Türkiye’nin zaten 192 milyar dolar borcu var. Bunun 66 milyar doları durmakta olan hizmetler sektöründe. Evdekilere neyi hizmetini verecekler? Sokağa çıkma yasağı koyun deniliyor neden koyamıyorlar çünkü halkın cebine para koyamıyorlar. Çünkü para bitti. Devletin parası bittiği için halktan yardım kampanyası yapıyor.

Dünyada iki ülke halkından para istedi birisi Sudan birisi Türkiye. Hem de bütün devletler halkın cebine para koyarken. Türkiye’yi ne bekliyor acaba diye soruluyor, Türkiye’yi çok büyük bir ekonomik kriz bekliyor.  Türkiye’de bu sıkıntıların içerisinden kazançlı çıkan bir kesim var. Hazine garantisi verilmiş olan müteahhitler. Köprüden geçmediğimiz halde devlet onun parasını ödüyor mesela.  18 Yıl boyunca tarıma uygun alanları öyle bir inşaata açtılar ki Belçika büyüklüğünde tarım toprakları gitti. Trakya’nın 1.5 katı.  Tarım Bakanı demişti ki paramız var alıyoruz. Şu an paran olsa da alamıyorsun bütün sınırlar kapalı. Nasıl bir tarım politikasıyla ilerleyeceksiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar