Ermenistan İskender füzelerini kullanırsa Azerbaycan'ın yanıtı ne olur?

Ermenistan İskender füzelerini kullanırsa Azerbaycan'ın yanıtı ne olur?
2006 yılında üretime sunulan ve Rus yapımı olan balistik füze sistemi İskender Füzesi, sadece Rusya ve Ermenistan tarafından kullanılıyor. Buna karşılık Azerbaycan'da ise Belarus yapımı POLONEZ ve İsrail üretimi LORA uzun menzilli füzeler bulunuyor.

GÜNBOYU / HABER MERKEZİ

Ermenistan Pazar günü sabah saatlerinde Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ bölgesinde sivillere saldırdı. Saldırıda çok sayıda sivil yaşamını yitirirken Azerbaycan, Ermenistan'a misliyle karşılık verdi.
Ancak son günlerde iki ülkeninde elinde bulunan füze sistemleri konuşuluyor. Sıcak çatışmanın devam ettiği bölgede olası bir füze kullanma durumu yaşanırsa hangi ülkenin eli daha kuvvetli? İşte detaylar...

İSKENDER FÜZESİ

Rus yapımı bir kısa menzilli balistik füze İskender Füzesi, 415-500 kilometre menzil, 6-50 kilometre arası uçuş irtifası ve radara görünmeme özelliklerine de sahiptir. İskender'in bir dizi misket bombası, termobarik, yüksek patlayıcı parçalanmalı savaş başlığı, sığınak delici ve radarsavar görevleri için bir elektromanyetik darbe de dahil olmak üzere birçok farklı konvansiyonel savaş başlığı bulunmaktadır. Aynı zamanda nükleer başlık da taşıyabilme kapasitesine sahiptir.

ERMENİSTAN'IN HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Ermenistan'ın İskender füzesinin yanı sıra 2019 aralık ayında Rusya'dan teslim aldığı TOR-M2KM hava savunma füze sistemi bulunuyor.
TOR-M2KM, orta ve uzun menzilli seyir füzelerini, 5 metreye kadar deniz yüzeyi üstünden gelen gemi füzelerini, kanatlı ve güdümlü bombaları, insansız hava araçlarını, uçak ve helikopterleri engelleyebiliyor. TOR-M2KM ayrıca herhangi bir platforma entegre olabiliyor.

tor-m2km.jpg
25 tonluk kapasiteye sahip vinç ile 10 dakikada kurulabilen TOR-M2KM, yaklaşık 140 hedefi algılayabiliyor ve en tehlikeli dört hedefi aynı anda vurabiliyor.

polonez.jpg

POLONEZ VE LORA FÜZELERİ

300 kilometre menzile sahip POLONEZ füze sisteminde her biri 780 kilogramlık 8 füze bulunuyor. Saniyede 310 metre hız yapan füzeler, isabet ettiği noktanın 80 metre yarı çapındaki araziyi imha ediyor.
Her bir füzesi bin 580 kilogram ağırlığındaki LORA füze sistemlerinde ise 4 füze yer alıyor.

lora.jpg

300 kilometreden fazla menzile sahip LORA füzeleri saniyede 300 metre hız yapıyor.
Hem POLONEZ hem de LORA füzeleri GPS ve INS sistemleriyle yönetiliyor.

SOM SEYİR FÜZELERİ

som-fuzesi.jpeg

Azerbaycan ayrıca Türkiye'den ROKETSAN tarafından üretilen 250 km menzilli SOM seyir füzeleri satın almıştı.  Bu füzeleri Su-25 savaş uçaklarına entegre ettiği iddia edilen Azerbaycan elindeki füze ile sadece Dağlık Karabağ'ı değil tüm Ermenistan'ı hedef alabilecek güce sahip.

AZERBAYCAN'IN HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ

s-125.jpg
Azerbaycan'ın elinde orta menzilli Buk-MB ve S-125  adlı hava savunma sistemleri bulunuyor. Azerbaycan'da ayrıca  S-300 PMU2 adlı hava savunma sistemleri bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar