Erkekler dikkat! Eğer korona geçirirseniz kısır olabilirsiniz

Erkekler dikkat! Eğer korona geçirirseniz kısır olabilirsiniz
Türkiye Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) korona virüsle ilişkili, kısırlık konusunda çalışmalar planladığına dikkat çekti. Gürgan, korona virüsü orta ya da şiddetli seviyede geçiren erkeklerin kısırlık problemi yaşayabileceğine dikkat çekerek virüsün sperm yapan hücreleri etkilediğini söyledi.

Korona virüsün akciğer, böbrek ve özellikle kalpteki hücreleri tahrip ederek ilerlediğini hatırlatan profesör, “Yani virüs geliyor ve bu organların, hücrelerin içerisine bu ‘ACE2‘ denilen bağlangaçlardan buralara giriyor. Yapılan çalışmalarda şu görüldü ki aynı kapı, reseptör erkeklerin testislerinde de var. ‘Covid-19 geçiren kişilerde bu virüs oradan içeri girerek erkeklerin hem sperm yapmasını sağlayan özel hücrelere diğer taraftan da özellikle testosteron yapan hücreler üzerinde bir etki yapıyor mu?’ şeklinde ilk çalışma Çin’den geldi. Ve sonuç olarak sperm yapan hücrelerin ve ayrıca da hormon yapan hücrelerin virüs tarafından önemli derecede harap edildiği gösterildi.

"TESTOSTERON SEVİYELERİ DÜŞÜYOR"

Benzer çalışmaların ABD, İsrail ve Almanya’da da yapıldığını belirten Gürgan, “Görünen de şu oldu ki korona virüs özellikle orta ve şiddetli şekilde geçirildiği zaman erkeklerin hormonlarını; testosteron yapan hücreleri ve de sperm yapan hücreleri olumsuz etkileyebiliyor. Yani bir yönde sperm yapımı, kalitesi düşebiliyor. Bu da kısırlığa yol açabiliyor. Çünkü genç bir birey bunu geçirdiğinde yaşama tutansa bile bu durum spermlerini etkileyebiliyor ve testosteron seviyeleri düşüyor" dedi. Gürgan, çocuğu olmayan genç çiftlerden erkek bireylere artık kliniklerde korona geçirip geçirmediğinin de sorulacağını söyledi. Ayrıca profesör, daha önce spermle ilgili problemleri olan erkeklerin ‘korona’ geçirdiklerinde kısırlık açısından daha riskli durumda olacağını belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar