Erhan Usta'dan Erdoğan'a 'işsizlik' tepkisi

Erhan Usta'dan Erdoğan'a 'işsizlik' tepkisi
MHP'den ihraç edilen ve 31 Mart yerel seçimlerinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olan Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a işsizlik üzerinden sert eleştirilerde bulundu.

Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ekonomi üzerinden eleştirilerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında işsizliğin yüksek olmasının nedenini eğitim seviyesinin yükselmesiyle beraber iş gücüne katılım oranına artmasına bağlamasına tepki gösteren Erhan Usta, “İşgücüne katılım arttığı için işsizlik oranı yüksek” demek, “Nüfus arttığı için kişi başına milli gelir düşük” demekle eşdeğerdir. Bir yandan 3-4 çocuk isteyeceksin, diğer yandan bunlar iş aramasın diyeceksin. Ülkeyi yönetenlerin görevi artan nüfusa iş alanları oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

Usta, açıklamasının devamında şu değerlendirmelerde bulundu:

Bir yandan işgücüne katılımı artırmaya yönelik politikalar uygulayıp, diğer yandan katılımın artmasından şikâyet etmek tutarsızlık değil midir? Üretim potansiyelindeki artış, işgücü potansiyelindeki artışı karşılayamazsa işsizlik artar. Bu, bu kadar basittir; tartışmak yersizdir.

2002'de 2,2 milyar TL olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borçları şuan 513,2 milyar TL'ye çıktı. Hal böyle olunca ailede eşlerden birisinin daha çalışmak istemesi ve böylelikle işgücüne katılımın artması, ailelerin gırtlağına kadar borca batmalarından olabilir mi?

2002 yılında 15+yaş nüfusta her 100 kişiden 41,6'sı istihdamda, 4,4'ü işsizken; 2018 yılında 47,4'ü istihdamda, 5,8'i işsizdir. 2019'un ilk 8 ayında ise, istihdam 45,7'e düşmüş, işsizler ise 7,4'e çıkmıştır. 2019 yılında işgücüne katılım oranı 2018’e göre 0,1 puan düşmüştür.

Not: Hanehalkı işgücü istatistikleri tarihsel serilerindeki kırılma, aşağıda ayrıntısı verilen şekilde tarafımızca giderilmiştir. Milli gelirden işgücüne, her konuda, tarihsel seriler bir ihtiyaçtır, bu ihtiyaç kamu otoriteleri tarafından giderilmelidir.

e1-001.JPGe2-001.JPGe3-001.JPGe4.JPG

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar