Emekliye manzara seyretmek haram mı? Giriş ücreti ve bir bardak çay için 70 lira nasıl ödesin?

Emekliye manzara seyretmek haram mı? Giriş ücreti ve bir bardak çay için 70 lira nasıl ödesin?
İBB'nin İstatistik Ofisi'nin araştırmasına göre nüfusunun yüzde 91'i yoksul olan İstanbul'da, Çamlıca Kulesi'nde sadece giriş için 60 lira alınması eleştirilere neden oldu. Kahvaltı ya da yemek fiyatları ise orta ve üst gelir gurubuna hitap ediyor...

GÜNBOYU - ÖZEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Çamlıca Kulesi'ndeki fiyatlar tepki çekti. Kuleye giriş ücreti tam bilette 60, indirimli bilette 30 TL oldu. Yabancı turistler ise kuleye girişte 120 TL ödeyecek. 369 metre uzunluğu ve deniz seviyesinden 587 metrelik yüksekliğiyle İstanbul'un en yüksek yapısı olan kulede, restoran ve kafelerde bir bardak çayın fiyatı 10 lira olarak belirlendi. Bir fincan Türk kahvesinin fiyatı ise 20 lira. Coca Cola, Fanta, ayran gibi soğuk içecekler 18 lira olarak fiyatlandı. Limonatanın fiyatı, 22 lira oldu.  Taze sıkma meyve suları kategorisinde portakal ve havuç suyunun fiyatı menüde 30 lira olarak yer aldı. Yeşil elma suyu 33, portakal, elma ve havuçtan oluşan karışık meyve suyu da 39 lira. Kule Restoran'da 2 kişilik serpme kahvaltı, fiyatı 180 liradan menüye kondu. Hızlı kahvaltı tabağına ise 70 lira fiyat biçildi.

YOKULLUK ORANI YÜZDE 91

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi'nin geçen yıl yaptığı Kent Yoksulluğu Araştırması'na göre hanelerin yüzde 91,8'i haftada en az iki kere et, tavuk ya da balık içeren yemeği karşılayabilecek durumda değil. Yüzde 47,3'ünün düzenli geliri yok. Kredi kart sahiplerinin yüzde 57'sinin birikmiş borcu bulunuyor.
Hanelerde, kredi kartı sahipliği oranı yüzde 35,2 iken, bunların yüzde 57'sinin biriken borcu bulunuyor. Katılımcıların yüzde 5,7'si ise kredi kartı olmamasına rağmen, borçlarını ödemeye devam ediyor. Borçlanma en fazla bankalardan yapılırken, ikinci sırada esnaf yer alıyor. Hanelerin yüzde 33,7'si birden fazla yere borçlu. Hanelerin yüzde 70,6'sı kredi kartı ve kredi olarak bankalara, yüzde 20'si esnafa, yüzde 14,3'ü ise akrabalarına borçlu.

BİN LİRA İÇİN BORÇLANIYORLAR

Hanelerin yüzde 91,8'i haftada en az iki kere et, tavuk ya da balık içeren yemeği karşılayabilecek durumda değil. Yüzde 94,3'ü eskimiş mobilyalarını değiştiremiyor. Yüzde 92,6'sı ihtiyaç olduğunda her zaman yeni kıyafetler alamıyor. Yüzde 89,6'sı ise evini istediği kadar ısıtıp soğutamıyor. Hanelerin yüzde 92,6'sı 1.000 TL tutarında beklenmeyen bir harcamayı borçlanmadan kendi imkânlarıyla karşılayabilecek durumda değil.  Borçlanmadan karşılayabileceklerin oranı yüzde 7,4 oldu. Hanelerde yer alan kişilerin yüzde 53,5'inin sigorta kaydı yok. Yüzde 47,3'ü ise düzenli bir gelire sahip değil. Katılımcıların yüzde 37,2'si bir mesleğinin olmadığını belirtirken, mesleğini işçi olarak belirtenler yüzde 23,5, tekstil sektörü olarak belirtenler ise yüzde 11,5 oranında.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar