Emekli vatandaşa müjdeli haber | SGK Çift maaş alacak emeklileri açıkladı

Emekli vatandaşa müjdeli haber | SGK Çift maaş alacak emeklileri açıkladı
Çalışma yaşamının ilk yıllarında pek önemsenmeyen emeklilik sonlara doğru en çok arzulanan ve ne zaman gerçekleşeceği merak edilen konu. Emekli maaşı kazanılmış hak olarak değerlendirildiği için aynı zamanda devredilebiliyor.

Emekli olan kişinin vefat etmesi durumunda, maaşı eşine veya çocuklarına aktarılabiliyor. Özellikle de SGK kapsamında çalışmayan eş ve çocuklara yapılacak ödemenin sınırları net olarak belliyken, farklı bir maaş alan kişilerin, vefat eden yakınlarının maaşını alıp alamayacağı konusu bir hayli araştırılıyor.

SGK'DAN EMEKLİ OLANLAR ÇİFT MAAŞ ALABİLİYOR MU?

SGK emeklileri, bağlı oldukları sigorta kolu farketmeksizin çift maaş alabiliyor. Üstelik bu imkandan sadece emekliler değil, emeklilerin dul ve yetimleri de faydalanabiliyor. Hatta bu maaş sayısı duruma göre üçe bile çıkabiliyor.

Ülkemizde SGK çatısı altında kurulmuş 3 farklı sigorta kolu bulunuyor. Sigorta işçi olarak çalışanları, Bağ-Kur kendi hesabına çalışanları, emekli sandığı ise kamu çalışanlarını kapsıyor. Bu kolların herhangi birinden emekli olan kişiler ya da onların dul ve yetimleri, belli koşullar altında birden fazla maaş alabiliyor.

HANGİ KOŞULLARDA BİRDEN FAZLA MAAŞ ALINABİLİYOR?

SGK’dan birden fazla maaş alınıp alınamayacağı her daim kafa yoran konular arasında yer alıyor. Bu konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse; SGK emeklisi bir kadın, vefat eden eşinin SGK’dan emekli olması durumunda, eşinin maaşı üzerinden belli bir oranda dul aylığı alabiliyor.

Kadının SSK emeklisi, vefat eden eşin ise SSK veya Bağ-Kur emeklisi olması durumunda, emekli kadın, eşine ait maaşın %50’sini, vefat eden eşin emekli sandığı emeklisi olması durumunda ise emekli kadın eşine ait maaşın %75’ini dul aylığı olarak alabiliyor.

Kendi emekliliği sebebiyle SSK’dan maaş alan kadın, vefat eden Bağ-Kur’lu eşinin maaşının %50’sini dul aylığı olarak alırken, emekli sandığından emekli olmuş ve vefat etmiş anne veya babasının maaşı üzerinden de yetim aylığı alabiliyor. Böylece alınacak maaş sayısı 3 ‘ü bulabiliyor.

Emekli sandığı kanununa göre, vefat eden emeklinin maaşı;
 
Çalışmayan ya da emekli olmayan dul eşe %75 oranında, çalışan ya da emekli olan eşe %50 oranında, 1 yetim olması durumunda eşe %60, yetime %30 oranında; 2 yetim olması durumunda eşe %50, yetimlere %25’er oranında, yalnızca 1 yetim olması halinde (eş yoksa) yetime %50 oranında, yalnızca 2 yetim olması halindeyse her bir yetime %40 oranında ödeniyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar