Emekli maaşlarında artış düzenlemesi! İntibak yasası son durum ne flaş gelişme yaşanır mı? 2000'den sonra emekli olanların maaşlarında düzenleme olacak mı?

Emekli maaşlarında artış düzenlemesi! İntibak yasası son durum ne flaş gelişme yaşanır mı? 2000'den sonra emekli olanların maaşlarında düzenleme olacak mı?
İntibak düzenlemesinde son durum ne oldu? 2022 yılında emekliler için intibak zammı yapılacak mı? 2000 yılından sonra emekli olanların maaşlarına intibak düzenlemesi olacak mı? İntibak yasasına ilişkin son gelişmeler...

2000 yılından sonra emekli olanları için intibak yasası; büyük önem taşıyor. 2000 yılından emekli olanların maaşlarına yansıtılan intibak düzenlemesi ile alım gücü büyük ölçüde artmıştı. Geçmiş tarihli düzenlemede bile; 2000 yılından önce emekli olanların maaşlarında o dönem 55 TL ile 360 TL arasında yükselme olmuştu.

2000 yılından sonra emekli olanlar ise benzer düzenlemenin kendi aylıklarında da olması için büyük çaba sarfettiler. Peki İntibak düzenlemesine ilişkin bir gelişme var mı?

İNTİBAK DÜZENLEMESİ SON GELİŞMELER NELER? SON DURUM NE? 

İntibak düzenlemesi emekli maaşlarında artış öngören bir düzenleme. Daha önceki yıllarda 2000 yılından önce emekli olanlar için çıkarılan ve uygulamaya giren düzenleme maaşların artmasına neden oldu. 2000'den önce emekli olanların maaşları intibak düzenlemesi ile çok artmış, 2000'den sonra emekli olanların ise maaşları geride kalmıştı. Bu düzenlemenin kendileri için de çıkarılmasını isteyen emekliler yargı yolunu tuttular. 

İNTİBAK DÜZENLEMESİNDE YARGI YOLU

İntibak Yasası için yargı yolu kapandı. Geçmiş yıllarda yargının her kademesine giden düzenlemede çıkan sonuç, düzenlemenin meclis bünyesinde gerçekleştirilebileceği oldu. Bu kapsamda intibak yasası bekleyen emekliler maaşları için gelecek düzenlemeyi meclisten bekleyecekler. 

2022 YILINDA İNTİBAK DÜZENLEMESİ ÇIKAR MI?

İntibak düzenlemesine ilişkin hükümetin bir planı olup olmadığı bilinmiyor. Ancak konu uzun süredir hiç gündeme gelmedi. Konuya hakim isimler 2022 içinde bu ekonomik ortamda intibak düzenlemesine ilişkin somut bir adımım pek mümkün olmadığını düşünüyorlar. Dolayısıyla 2022'de intibak yasasının çıkmasına pek olası bakılmıyor. 

Ancak bu durum çok hızlı bir şekilde değişebilir. Daha önceki yıllarda EYT konusunda çok sert açıklamalar gelmiş ve düzenlemenin asla çıkmayacağı ifade edilmişti. Son açıklamalarla ise bu durum tamamen değişti. 2022'de EYT için bir adım atılabileceği haberleri basında yer almaya başladı. 

İntibak düzenlemesi için de Çalışma Bakanlığı'ndan sürpriz bir açıklama gelebilir. İntibak düzenlemesine ilişkin somut adım gelmesi durumunda ise 2000 yılında sonra emekli olmuş, düzenli maaş alan vatandaşların aylıkları önemli tutarlarda yükselecek. 

ANAYASA MAHKEMESİ İNTİBAK YASASI KARARI NE OLDU?

İntibak düzenlemesine ilişkin Anayasa Mahkemesinden karar çıkmıştı. Anayasa Mahkemesi Kanun’la ilgili düzenlemelerin bireysel bşavuru yolu ile çözülemeyeceği gerekçesi ile talebi reddetmişti. Bu karar ile İntibak Düzenlemesi için tek yol yasa tasarısının TBMM Genel Kuruluna gelmesi oldu. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar