Emekli Büyükelçi'den dikkat çeken açıklama!

Emekli Büyükelçi'den dikkat çeken açıklama!
NATO ve Rusya arasında yapılan Karadeniz’deki Ukrayna krizine ilişkin görüşmeler gerginliğin ortadan kalkması için yeterli olmadı. Emekli Büyükelçi ve Türkiye’nin eski NATO Daimi Temsilcisi Onur Öymen her iki taraf arasında yapılan  görüşmelerin olumlu ancak yeterli olmadığını söyledi.

NATO Daimi Temsilcisi Onur Öymen “2001 yılında NATO konseyi Kiev’e gitti. NATO ile Ukrayna ilk defa bu düzeyde bir ilişki kurdu. Ukrayna’da NATO’ya üye olunmasını isteyenlerin ağır bastığı ortaya çıkıyor. Ukrayna Kırım olayından sonra, NATO’ya belki de daha fazla muhtaç durumda. Rus yanlıları görüldüğü kadarıyla zayıf kaldı. Putin bundan rahatsızlık duyuyor.  Ancak NATO ve Rusya arasında temaslar sürdüğü sürece en azından iyimserlik ihtimali var. Büsbütün koparsa daha gergin bir tablo çıkar ortaya” dedi. Öymen, davet üzerine Kazakistan’a gelen Rus askerlerinin ülkeden çekilmek için acele etmediğini de söyledi.

"NATO İLE RUSYA ARASINDA CİDDİ PROBLEMLER VAR"

NATO ve Rusya arasında görüşmelerin olumlu olduğunu belirten Öymen “NATO ile Rusya arasında ciddi problemler var. Bu görüşmede hemen sonuç çıksaydı şaşırmak gerekirdi. Bu nedenle görüşmelerde herkes birbirini yoklayacaktır. İlk görüşmeden sonra hava olumluydu. Soğuk savaş döneminden sonra NATO ile Rusya ve NATO ile Ukrayna arasında komisyonlar kuruldu. Böyle bir diyalog geçmişi var tarafların. Bunu hafife almamak gerekir. Bu aşamada görüşmelerin sürmesi önemli. Bütün görüşmeler koptu açıklaması bambaşka bir hava yaratır elbette.” diye konuştu.

Ukrayna anlaşmazlığının çok uzun zamandan bu yana devam ettiği kaydeden Öymen, “2001 yılında NATO konseyi Kiev’e gitti. NATO ile Ukrayna ilk defa bu düzeyde bir ilişki kurdu. Meselenin neredeyse 21 senelik  geçmişi var. Kaldı ki o zaman Ukrayna içinde bir kısım NATO’ya üye olma yanlısıydı, bazıları mesafeliydi, bazıları Rus yanlısıydı. Son dönemlerde yapılan açıklamalardan Ukrayna’da NATO üyesi olunmasını isteyenlerin biraz daha ağı bastığı ortaya çıkıyor. Rusya da bundan rahatsızlık duyuyor. Ukrayna kırım olayından sonra, ülkenin doğusunda çatışmaların sonucunda NATO’ya belki de daha fazla muhtaç durumda.” Değerlendirmesi yaptı.

"RUSLAR ÇEKİLMEK İÇİN ACELE ETMİYOR"

NATO - Rusya arasında Kazakistan meselesinin de görüşülebileceğini belirten Öymen “Ruslar çekilmek için  çok acele etmiyor. Kazakistan, uluslararası baskıya uğramamak için ‘çekilecek’ diyor. Çatışmalar kontrol altına alındığı sürece görünür bir gelecekte sorun olmaktan çıkar. Rus askerlerini kalmasına da gerek kalmaz. Şu anki gelişmeler çatışmaların kontrol altına alınmış görünüyor” diye konuştu. 

NATO’ya üye olma noktasında öncelikli olarak Ukrayna’nın talebi olduğunu belirten Öymen, “ Ukrayna’nın üyelik şartlarına bakılacak. Dünya şartları buna müsait mi? Çok büyük bir gerginlik ihtimali çıkıyorsa ortaya bir süre ertelenebilir. Daha uygun bir ortamda karar alınır. Bunun yöntemi, zamanlaması diğer gelişmelere bağlı olarak değerlendirilir. Rusya’nın tepki gösteremeyeceği bir durum beklenebilir. Bütün bunlar konjonktüre bağlı” dedi.  Fatih Erboz


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar