Elektrikte kademeli tarife istemeyenler dikkat! İsteyen değiştirebilecek

Elektrikte kademeli tarife istemeyenler dikkat! İsteyen değiştirebilecek
2022 yılı itibarıyla elektrikte kademeli tarifeye geçildi. Kademeli tarife kapsamında abonelerin elektrik tüketimleri, düşük kademe ve yüksek kademe olarak iki kategori üzerinden hesaplanıyor. Düşük kademe limiti aşıldığında, fatura otomatik olarak yüksek kademeden işlem görmeye başlıyor.

Geçtiğimiz günlerde EPDK, hatalı fatura hesaplaması konusunda çok sayıda şikayet aldıklarını söyleyerek vatandaşlara 'faturanızı hesaplayın' çağrısında bulunmuştu. 2022 yılı itibarıyla elektrikte kademeli tarife kullanmak istemeyenler, abonelik türünü değiştirerek farklı bir faturalandırma sistemine geçiş yapabilecek. Vatandaşların kimisi bu kademeli tarifeden memnunken kimisi de eski düzene dönmek istiyor. 

OCAK AYI İTİBARIYLA KADEMELİ FATURAYA GEÇİLDİ

Türkiye'de 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken abonelerinin elektrik tüketimlerinin günlük 5kWh' kadar olan kullanımları düşük kademeli tarifeden, bunun üzerindeki bölüm ise yüksek kademeli tarife üzerinden hesaplanmaya başladı. 

Faturalara göre günlük elektrik tüketimi, alt limit olarak belirlenen 5kWh'i geçen abonelin tüm ayki harcamaları üst tarifeden değerlendirilmiyor. Yalnızca limiti aşan günlerin ücretlendirmesi yüksek kademe üzerinden yapılıyor.

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİNDEN NASIL ÇIKILIR?

Yeni yıl ile birlikte tek zamanlı mesken abonelerinin tamamı kademeli sisteme otomatik olarak geçti. Kademeli tarife uygulanmasını istemeyen aboneler, 3 ayrı saat dilimi üzerinden uygulanan çok zamanlı abone grubuna geçiş yaparak kademeli tarifeden çıkabilmektedir. 

Ancak bunun için abonenin elektronik sayacının olması gerekiyor. Elektronik sayaç varsa, elektrik temin edilen dağıtım şirketine başvuru yapılarak abone grubu değiştirilebiliyor.

Kademeli faturadan çıkarak çoklu tarifeye geçen kişiler, 06.00 - 17.00, 17.00 - 22.00, 22.00 - 06.00 saatleri arasında farklı birim fiyatlar üzerinden elektrik tüketimi yapabiliyor. Çoklu tarife, tek zamanlı tarifeye göre daha maliyetli. Ancak saat 22.00'den sonra yapılan tüketimler indirimli fiyat üzerinden hesaplanıyor.  (emlak365)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar