Elektrikli araçlarda rekor artış! Her yıl katlanıyor

Elektrikli araçlarda rekor artış! Her yıl katlanıyor
İklim değişikliği ve fosil yakıtlarda yaşanan maliyet artışı, tüketicileri elektrikli otomobillere yönlendiriyor. Ülkemizde de bu araçların pazar payı her geçen gün artmaya devam ediyor. 2021 yılında 2 bin 849 adet elektrikli otomobil satılırken, 20 bin 915 adet hibrit model satıldığı kaydedildi. 

Elektrikli ve hibrit otomobillerin pazardaki payı her geçen gün büyüyor. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçları Derneği (TEHAD), verilerine göre, elektrikli otomobil satışları yüzde 352 arttı. "Bu konuda Türkiye de çeşitli düzenlemeler yapmalı" diyen uzmanlar, TOGG projesinin de teşvik edici olacağı görüşünde.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı Berkan Bayram, Türkiye’de satış oranlarının geçen yıla oranla arttığını ama bu artışın henüz yetersiz olduğunu belirtti. Milliyet Gazetesi Dış Haberler Müdürü ve Otomotiv Editörü Levent Köprülü ise teşviklerin artması gerektiğini, “Elektrikli araçların yaygınlaştırılmasına ilişkin daha fazla teşvike ve eyleme ihtiyacımız olduğu kesin” sözleriyle ifade etti.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN SAYISI GİDEREK ARTIYOR

TEHAD verilerine göre, 2021 yılında Türkiye otomotiv pazarında 772 bin araç satış gerçekleşti. Bir önceki yıla göre otomotiv pazarında yüzde 2,54'lük düşüş yaşandı. Tüketicilerin elektrikli ve hibrit otomobilleri tercih etme oranı ise her yıl giderek artıyor. Türkiye’de 2021 yılında 2 bin 849 adet elektrikli otomobil satıldı. Bu rakam 2020 yılında 844 adetti. Hibrit otomobil sınıfında ise 20 bin 915 adet satış gerçekleşti. Elektrikli otomobil satışları ise yüzde 325,2 artış gösterdi.

ALTYAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Türkiye genelinde elektrikli araçların kullanımını kolaylaştırmak için altyapı çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan "Elektrikli Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları-Kurulum ve Güvenlik Gerekleri Standardı" yönetmeliği doğrultusunda şarj istasyonlarının kurulacağı alanlara yönelik belirleme çalışmaları sürüyor.

'TOGG ÖNEMLİ BİR BASAMAK OLACAK'

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen TOGG otomobillerinin Türk otomotiv sanayisine önemli katkılar kazandıracağının altını çizen Bayram, “TOGG çok kapsamlı bir proje. Bu yıl fabrikası faaliyete geçecek. TOGG, Türk otomotiv sektörüne birçok yeni yetenek kazandıracak. İlk seri üretim araçların 2023’ün başında yollarda olmasını bekliyoruz. Bu süreye kadar şarj istasyonları ve bakım merkezleri gibi çalışmalarda çoktan başladı diye tahmin ediyorum" diye konuştu.

DÜNYA YENİ BİR DÖNEME GİRİYOR

Elektrikli otomobillerin küresel otomotiv sektöründe köklü bir değişime kapı araladığının altını çizen Berkan Bayram, TOGG’un bu açıdan büyük bir avantaja sahip olduğunu belirtti. Bayram, “Elektrikli araçlara geçiş aslında daha uzun vadede gerçekleşecekti yani tahmin edilen buydu. Yapılan tüm öngörü raporları 2030'lu yıllar ile birlikte elektrikli otomobillerin pazara hakim olacağını tahmin ediyordu ama bu sektöre yeni giren markalar otomobil üretiminde söz sahibi olan büyük markalara galip geldi ve elektrikli araçlar hayatımıza daha hızlı girdiler. Bu sebeple son 3 yıldır Avrupa'da ve Çin'de çok hızlı bir dönüşüm başladı. Şu anda dünya elektrikli otomobil pazarı 10 milyon adetlik psikolojik sınıra ulaşmış durumda. Bu pazar her yıl katlanarak artıyor. 2012 yılında sadece 2 bin 200 adet araç satabilen Tesla, 10 yıllık süreçte 3 kıtada 6 fabrikaya ulaştı. 2021 yılını ise hedeflediği 1 milyon adetlik satış rakamı ile kapattı" dedi ve sektörün önemli değişikliklerin eşiğinde olduğunu söyledi.

(Milliyet)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar