Elektrik faturasında kritik detay: Eskiden fark etmiyordu

Elektrik faturasında kritik detay: Eskiden fark etmiyordu
Elektrik faturalarında yeni dönem başladı. Elektrik üretiminde yoğun olarak kullanılan kömür ve doğalgazın fiyatı, dünya spot piyasalarında 10 kata varan yükselişler yaşadı. Dövizdeki dalgalanmalar da buna eklenince elektrik fiyatlarında artışa gidildi. Aynı anda iki kademeli tarife de devreye alındı.

İlki temel ihtiyaçları karşılayacak tüketime işaret ediyor o da 150 kilovatsaat. Bu sınıra kadar olan tüketimlerde kilovatsaat başına ücretlendirme 1.37 lira olacak. İkinci kademe ise bu tüketimin üstündeki kısmı temsil edecek ve kilovatsaat başına hesabı 2.06 liradan yapılacak.

Sarfedilen tüketim miktarı böylesine önemli hale gelince evdeki eski elektrikli aletler de fatura düşmanı makineler olarak karşımıza çıktı. 8-10 yıllık eski tip ev aletleri yeni nesil yüksek verimli olanlara göre 3-4 kat daha fazla elektrik tüketiyor. 

Posta'da yer alan habere göre en çok kullanılan 5 cihazı yüksek tasarruflu olanla değiştirerek yılda 4-5 bin lira artıya geçmek mümkün. Bu da değişim maliyetinin kısa sürede karşılanacağı anlamına geliyor.

AZ KULLANAN ÖNE ÇIKACAK

Böyle bir dönemde tasarruflu ev aletleri, aile bütçesinin en büyük destekçisi olacak. Daha önce az elektrik tüketse de etkisi faturalarda çok hissedilmeyen bu cihazların yeni tarifelerle sunduğu avantaj daha fazla. Bu avantaj ise başta katlanılan maliyetlerin kısa sürede amorti edilmesini sağlayacak.

Tasarruflu ürünler az tüketiminin yanında, tüketicinin düşük kademeli tarifede kalarak daha az fatura ödemesini destekleyecek. Yani bu cihazlar az tüketim yaparken hanenin tarifesini en ucuz limit olan 150 kilovatsaate de yakın tutuyor.

ÜÇ KATA KADAR AVANTAJ

Dünya kaynakları her geçen gün azalırken, nüfusun hızla artıyor olması talebin diri kalacağına ve enerji fiyatlarının da çok düşmeyeceğine işaret ediyor. Bu kapsamda bireyler olarak bizim de bütçemizi düşünerek ‘elektrik canavarı’ haline gelen eski tip, eski teknoloji cihazlardan ilk fırsatta kurtulmamız şart.

tuketim-oranlari-tablo-ic.jpg

AYDINLATMADA SAĞLANAN KAZANÇ

Yine 100 watt’lık 5 adet normal ampul yerine 12 watt’lık LED ampulün kullanılması halinde yıllık bazda elektrik tüketimi 780 kilovatsaat düşürülebiliyor. Bu da aylık bazda faturaya 65 kilovatsaatlik ek yük getiriyor. Yani 150 kilovatsaatlik ilk dilimi neredeyse yarılıyor.

780 kilovatsaat’i düşük tarifeden yani 1.37 liradan hesaplarsak 1.070 lira yapıyor. Sadece aydınlatmadan sağlanabilecek tasarruf yüzde 90. Haftada 5 kez kullanılan düşük enerji sınıfına sahip bir çamaşır makinesi ile enerji verimliliği yüksek çamaşır makinesinin yıllık tüketimi arasında da 530 kilovatsaat (726 liralık) fark oluşuyor.

ESKİDEN ÇOK FARKETMİYORDU

Eskiyen ve verimsiz olan ev aletlerini değiştirerek elektrik faturalarının yüzde 50’ye kadar düşürülebileceğini savunan Çağada Kırım, şu bilgileri paylaştı: “Eskiden elektrik fiyatları, verimli ev aletlerine geçişten elde edilecek faydayı ortaya çıkartamayacak kadar düşüktü.

Dolayısıyla tüketicilerin verimli ev aletlerine yatırım yapmasına gerek olmuyordu, amortisman süresi çok uzundu. Ancak elektrik fiyatlarının yükselmesi verimli ev aletlerine olan talebi artıracak. Nihayetinde genel elektrik ihtiyacı düşecek ve en büyük cari işlem kalemi olan enerji ithalatı düşürülerek cari açığın (döviz açığı) azalması sağlanacaktır.”

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar