Ekonomist Uğur Civelek: İşsizlik patlayacak mı?

Ekonomist Uğur Civelek: İşsizlik patlayacak mı?
Ekonomist Uğur Civelek, asgari ücrete yapılan yüzde 50lik zammın işsizliği ve enflasyonu patlatacağını söyledi.

İşsizlik patlayacak mı?

Ekonomist Uğur Civelek, asgari ücrete yapılan zammı değerlendirerek “Ekonomide hizmet payının oranı yüzde 60lara yakın. Hizmet sektörü için bu asgari ücret bir problem olur. Türkiye’de geçmişte emekli maaşları asgari ücretin üzerindeydi. Şimdi bakın emekli maaşları asgari ücretin çok altında olacak. Türkiye’de 13 milyon emekli olduğunu düşünürseniz bu iç talebin daralacağı anlamına gelecektir. Hizmet sektörü de en çok kan kaybedecek alan olacak. Siyasi iradenin ekonomik politikası ülkede işsizlik ve enflasyonu patlatır yani stagflasyon yaşayacağız demektir. Enflasyon zaten patlamıştı şimdi bu asgari ücretle işsizlikte patlayacak” dedi.

"İŞSİZLİK VE ENFLASYONU PATLATIR"

Özellikle hizmet sektörünün ve küçük esnafın bu asgari ücreti vermesinin çok zor olduğunu belirten Civelek, ayrıca emekli maaşlarının asgari ücretin de çok altında kaldığını ve yaklaşık 13 milyon vatandaşın hem geçim sıkıntısına gireceğini hem de iç talepte düşüşe neden olacağını vurgulayarak stagflasyonun önü açılacağını ifade etti. Civelek, “Siyasi iradenin ekonomik politikası ülkede işsizlik ve enflasyonu patlatır. Enflasyon zaten patlamıştı şimdi bu asgari ücretle işsizlikte patlayacak çünkü ekonominin yüzde 60ını oluşturan hizmet sektörü bu artışı kaldıramaz. Ekonomide hizmet payının oranı yüzde 60lara yakın. Hizmet sektörü için bu asgari ücret bir problem olur. Türkiye’de geçmişte emekli maaşları asgari ücretin üzerindeydi. Şimdi bakın emekli maaşları asgari ücretin çok altında olacak.

Türkiye’de 13 milyon emekli olduğunu düşünürseniz bu iç talebin daralacağı anlamına gelecektir. Hizmet sektörü de en çok kan kaybedecek alan olacak. Bu asgari ücretle ve bu kurla Türkiye’de istihdamı arttıramazsınız. Daha önceki göçmen politikalarının da sosyal patlamaya sebep olacağını hesaba katmanız lazım. Farklı konuları birlikte düşündüğünüz zaman sorun çözmediklerini, sorunu günü kurtarmak uğruna ötelediklerini görürsünüz. Sorunları ağırlaştırıyorlar ve böyle olmayacak denilerek yapılan varsayımlar çuvallar” dedi.  

KOBİ VE ESNAF ÇOK ZORLANACAK

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise, asgari ücretin ardından vergi dilimleri ile ilgili de bir düzenleme gelmesi gerektiğini belirterek, “Çalışanlarımızın yaşayabilmesi için böyle bir ücret zammı yapılması gerekiyordu. Bunu karşılamakta zorlanacak firmalar mutlaka olacaktır. Özellikle küçük işletmeler, esnaflar çok zorlanacak. Kurumsal yapıya ulaşan firmalarımızda ise maliyetler artacaktır fakat bunu kaldırabileceklerdir. Damga vergisi ve gelir vergisinin kaldırılması olumlu bir şey. Özellikle damga vergisinin bütün işlemlerden kaldırılması lazım” ifadelerini kullandı.

'BAZI ÇEVRELER BU ZAMMI FIRSAT BİLECEK' 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise asgari ücrete gelen bu zammı fırsata çevirmemesi gerektiğini belirterek, “Bazı çevreler bu zammı fırsat bilerek kiraya, elektriğe ve sattığı mallara zam yapmamalı ki bir anlamı olsun. Fırsatçılara fırsat verilmesin ve asgari ücretlinin aldığı para çarçur olmasın. Çünkü bu asgari ücret işçiye verilen bir yardım. Enflasyon oranının düşmesi ve esnafın sosyal güvenlik priminin (BAĞ-KUR) de düşmesini istiyoruz. Piyasalar açısında olumlu bir gelişme. Çünkü bizim müşterimiz olan işçilerin alım gücünün artması biz esnafları sevindiren bir durum oldu. İşçi memur ve emeklinin gelirlerinin artması olumlu olacaktır. İşveren için zor ama yapılacak başka bir şey yok ne yazık ki. Esnaf zorlanacaktır. Sigorta primleri yüzde 36,32 yeniden değerlendirme oranına alınmamalı bu yıl pas geçilmeli” diye konuştu. (Ankara-Halil Yatar)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar