Ekonomi yazarı Mart ayını işaret etti! Yaşamaya başladık kaçış yok

Ekonomi yazarı Mart ayını işaret etti! Yaşamaya başladık kaçış yok
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, mevcut ekonomik göstergeleri değerlendirdiği yazısında işten çıkarmaların yaygınlaşabileceğini söyledi. "Marttan itibaren göreceğimiz tablo hiç hoşumuza gitmeyebilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep, enflasyon neticedir' tezi doğrultusunda uygulamaya konan 'yeni ekonomik model' halen tartışılmaya devam ediyor. Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, bu tercihin maliyetleri ve enflasyonu tırmandırdığını belirterek şunları söyledi:

"Sonuç; çok ciddi bir durgunluğa gidiyoruz, hatta bunu yaşamaya başladık bile, bir de fiyatlar artıyor. Yüksek fiyat artışları, bazı tüketim harcamalarının azalmasına yol açıyor. Akaryakıt bunların başında geliyor.

Ancak sanıyor musunuz ki tüketimden kaçınma eğilimi akaryakıtla sınırlı kalacak. Adeta kasıp kavuran fiyat artışları karşısında geniş bir kitle elindeki parayı zorunlu ihtiyaçlarına ayıracak ve diğer harcamalarını ister istemez kısacak. Bu zincirleme bir etki doğuracak ve herkes birbirini etkilemeye başlayacak. Aslında bu durum bir süredir yaşanıyor. Harcamalar erteleniyor; para zorunlu giderlere, özellikle de gıdaya ayrılıyor."

'İŞLETMELER PERSONEL GİDERLERİ KONUSUNDA TASARRUFA YÖNELECEK'

Ardından "Asgari ücretteki artış bir yandan, işlerin kesat gitmesi ve ayak sesleri daha yakından hissedilen durgunluk diğer yandan" ifadesini kullanan Aktaş, işletmelerin personel giderleri konusunda tasarrufa yöneleceği görüşünü dile getirdi. 

'BUNDAN KAÇIŞ YOK'

Aktaş, "Bundan kaçış yok! Bu yüzden içinde bulunduğumuz dönemde işten çıkarmaların hızlanacağına ve işsiz sayısının artacağına tanık olacağız" dediği yazısında şunları kaydetti:

'İSTATİSTİKLERE BİRKAÇ AY SONRA YANSIYACAK'

"Ne var ki bu durum istatistiklere ancak birkaç ay sonra yansıyacak. Biz aralık ayının işgücü istatistiklerini bir ay sonra, şubatta öğreneceğiz. Ocak ayının verilerini öğrenmek için ise iki ay beklemek gerekecek.

'ŞAŞIRTICI OLMAYACAK'

İşte marttan itibaren göreceğimiz tablo hiç hoşumuza gitmeyecek. Geçen yılın kasım ayında 30 milyona dayanmış olan işgücünün daha aşağılara indiğini, işsiz sayısının ise yeniden 4 milyonun üstüne çıktığını görmek hiç şaşırtıcı olmayacak." 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar