Ekim’de en az 207 işçi hayatını kaybetti

Ekim’de en az 207 işçi hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre, Ekim ayında en az 207 işçi hayatını kaybetti. Raporda, Türkiye’de korona virüsünün tespit edildiği 11 Mart’tan bu yana en az 325 işçinin virüs nedeniyle öldüğü belirtildi.

Ekim ayı iş cinayetleri raporu açıklandı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ekim ayı iş cinayetleri raporunu İzmit’te bir araya gelerek açıkladı.

Ekim ayında yaşanan iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 207. "İş cinayetlerine, salgına, işsizliğe, açlığa ve güvencesiz çalışmaya karşı direniş ve dayanışma yaşatır” pankartının açıldığı açıklamaya sendika ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi.

Açıklamayı okuyan İSİG Kocaeli temsilcisi Selçuk Karstarlı, Meclis’te görüşülmeye başlanan torba yasanın işçi sınıfına dönük önemli bir saldırı olduğunu vurguladı. Karstarlı, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin belirli süreli iş sözleşmeleriyle geçici olarak çalışmasının uygulanmaya çalışıldığını söyledi.

Karstarlı, “Kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesinin olmadığı ve yasal haklarından yararlanmanın ortadan kaldırıldığı bir çalışma bu yaş gruplarına dayatılmaktadır. Eşitlik ve sosyal güvenlik haklarına da aykırı bu esneklik uygulamaları kabul edilemez” dedi.

is-cinayetleri.png

2020 yılının ilk 10 ayında bin 734 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Karstarlı, Ekim ayında ise en az 207 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini aktardı.

Ayrıca rapora göre Ekim’de iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerden sekizi çocuk, 14’ü kadın, dokuzu Suriyeli, biri Afganistanlı, biri Özbekistanlı ve biri Türkmenistanlı olmak üzere 12’si göçmen ve 10’u sendikalıydı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar