Ebola'nın tedavisi bulundu

Ebola'nın tedavisi bulundu
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmekte olan ve adını Afrika'da bir nehirden alan Ebola virüsünün artık onaylanmış bir tedavisi var.

İnsanlık bir hastalıktan daha kurtuldu!

Bulaştıktan 2 ile 21 gün sonra etkisini göstermeye başlayan ve bulaştığı insanların yüzde 65’ini öldüren Ebola virüsüne karşı olanmış bir tedavi bulundu.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA),
ABD’li bir ilaç şirketi tarafından geliştirilen laboratuvar yapımı antikorlardan oluşan bir kokteylin, Ebola hastası yetişkin ve pediatrik hastaları tedavi etmek için kullanılabileceği açıklandı. Bu onay, FDA’nın ilk Ebola aşısına yeşil ışık yakmasından bir yıldan kısa bir süre sonra geldi.
Daha önce hastalara yalnızca destekleyici tedavilerle yardım edilebiliyordu. Kaliforniya’daki La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nden immünolog Erica Saphire, “Bu olay Ebola’nın artık tedavi edilebilir bir hastalık olduğu anlamına geliyor” diyor. 
Söz konusu ilaç kokteyli, hastalığın en büyük ikinci salgını sırasında, 2018 ve 2019’da Kongo’da yürütülen bir klinik çalışmada, diğer üç deneysel Ebola tedavisiyle birlikte değerlendirildi. Deneme sırasında bu ilaçla tedavi edilen kişilerin, yüzde 33.8’i 28 gün sonra ölürken bu oran diğer tedavi türlerinde yüzde 51’di. 
Cumhuriyet'te yer alan habere göre; İlaç, bir bağışıklık tepkisi sırasında doğal olarak üretilenleri taklit etmek için tasarlanmış, insan yapımı üç farklı monoklonal antikordan oluşuyor. Biri, Ebola virüsünün insan hücrelerine sızmasına izin veren yapıları incelerken diğer ikisi virüsü ve enfekte hücreleri temizlemek için bağışıklık hücrelerini devreye sokuyor.
https://www.sciencenews.org/article/ebola-virus-first-treatment-fda-approval-antibodies

EBOLA NEDİR?

Ebola virüsü, insanlarda ve insandışı primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.
5 tip Ebola virüs vardır. Bunlar, Ebola Sudan, Ebola Zaire, Ebola Reston, Ebola Bundibugyo ve Ebola Taï Forest'tir.
İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olur. Adını, Afrika'daki bir nehirden alır. Bulaşıcıdır. Kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür. Ebola virüsü, ipliksi yapıda, yaklaşık 80 nm boyundadır. Genetik materyali RNA'dan oluşur.
Hastaların (hayvanlar başlıca maymun ve meyve yarasaları) kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Hava yoluyla bulaşma tespit edilmemiştir.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar