Dünyanın en nadir kan grubu: Altın Kan

Dünyanın en nadir kan grubu: Altın Kan
Neredeyse hiç kimsenin duymadığı, dünyanın en nadir kan grubu olan ve dünya çapında 50'den az kişide tespit edilen Rh- null veya diğer bir deyişle altın kan hakkında bilgiler...

Dünyanın en nadir kan grubu

Kan grubunuzu öğrenmek istediğinizde muhtemelen duyacağınız şey, pozitif ya da negatif A, B ya da 0'ın bir kombiansyonu olacaktır.

Neredeyse hiç kimsenin duymadığı, dünyanın en nadir kan grubu olan ve dünya çapında 50'den az kişide tespit edilen Rh- null'dur.

Kan grupları, kırmızı kan hücrelerine bağlı antijenler tarafından belirlenir. Sekiz temel kan türü A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+ ve 0- olup, pozitif veya negatif başka bir antijen olan RhD proteininin varlığı veya yokluğu ile belirlenir. Ve 160'ı oldukça yaygın olan 342 farklı antijen mevcuttur. Bu antijenler, en büyüğü 61 antijen içeren Rh sistemi olmak üzere kan grubu sisteminde düzenlenmiştir.

Bağışıklık sistemimizi kapıyı tutan bir güvenlik, antijenleri kapıdan kan dolaşımına geçen maddeler olarak düşünün. Bağışıklık sistemi bir antijeni tanırsa, hücrenin geçmesine izin verir.

Bir antijeni tanımazsa, vücudun savunma sistemlerini başlatır ve istilacıyı yok eder. Yani, çok agresif bir güvenlikltir.

Ancak A tipi kanı olan bir kişinin bağışıklık sistemi, B tipi kan alırsa, bağışıklık sistemi bu yeni maddeyi hayat kurtaran bir gereklilik olarak kabul etmez.

Bunun yerine, kırmızı kan hücrelerini istilacı ve saldırgan olarak değerlendirir. 0 negatif kanı olan kişilerin "genel verici" olarak görülmesinin nedeni de budur. 0 negatif kan hücrelerinde A, B ve Rh antijenleri bulunmadığından, bağışıklık sistemleri bu hücreleri yabancı olarak tanımaz ve onları rahat bırakır.

DÜNYANIN EN NADİR KAN GRUBU

Yaygın antijenlerden birine sahip olmamak, bir kan grubunu nadir yapar. Ancak Rh-null kan, Rh sisteminde hiçbir antijeni içermez.

Rh-null  ilk olarak 1961'de Avustralya'da bir kadında bulunmuştur. Paris’deki Ulusal İmmünohematoloji Laboratuvarı Direktörü Dr. Thierry Peyrard, incelemede bulunduğu bu kan için, “Rh Null’u bir şeye benzetmemiz gerekirse bu altın olacaktır, Bu resmen altın kan’” demiştir.

Ve elbette, bu nadir kanı taşıyanlar, kan bağışına ihtiyaç duymaları durumunda risk altındadır. 

Antijenlerinden yoksun olan Rh-null, Rh kan sistemlerine sahip olanlar için evrensel bir donör tipidir, yani herkese kan verebilir, ancak sadece kendi kan grubundan kan alabilir ve sadece dokuz aktif kan bağışçısının var olduğu bilinmektedir. (Ensonhaber)

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar