Dünyada Urartu dilini konuşup yazabilen tek kişi!

Dünyada Urartu dilini konuşup yazabilen tek kişi!
İlkokul mezunu 68 yaşındaki Mehmet Kuşman, Van Çavuştepe Kalesi'nin 55 yıllık bekçisi ve dünyada Urartu dilini yazabilen tek kişi. Kuşman'ın Urartu dilini yöreye kazı için gelen hocalardan aldığı kitaplarla öğrendiği ifade ediliyor.

Van'ın Gürpınar İlçesi'ndeki Çavuştepe Beldesinde yaşayan Mehmet Kuşman, Sardurihinili Kalesi'nin 40 yıllık bekçisi.

68 yaşındaki Mehmet Kuşman, dünyada Urartu çivi yazısını okuyabilen 38 kişiden biri. Bu dili ondan başka yazabilen ise yok. İlkokul mezunu Kuşman Urartuca'yı uzun yıllar bekçilik yaptığı Çavuştepe Kalesi'nde öğrenmiş. İnanılması güç ama Kuşman, tarihe karışmış bir uygarlığın dilini taş yağınlarının içerisinde tamamen kendi çabasıyla çözmüş.

YÖREYE KAZI İÇİN GELEN HOCALARDAN ALDIĞI KİTAPLARDAN ÖĞRENMİŞ!

Uzun kış gecelerini bulabildiği kitapları okuyarak geçiren yaşlı adam günün birinde kaleye gelen bir kazı ekibinden Urartuca'yı öğrenmek için yardım istemiş. Bekçiyi ilk başta ciddiye almayan ekip Kuşman'ın ne kadar istekli olduğunu görünce ona birkaç kitap vermiş.

Bu kitaplarla çözmüş yüzyıllar öncesinde kalan Urartu dilini Kuşman… O, şu anda azmiyle dünyada Urartu çivi yazısını okuyabilen 38 kişi arasına girmenin ve bu dili yazabilen tek kişi olmanın gururunu yaşıyor. Urartu dili uzmanı bekçinin el emeği ile yazdığı taşlar Van'a gelen bir çok yerli ve yabancı ziyaretçiye hediye olarak veriliyor. Ancak o endişeli. Çünkü Kuşman bu dilin kendisiyle birlikte tarihe karışmasını istemiyor. İlerlemiş yaşına rağmen halen Çavuştepe'deki gönüllü bekçilik görevini sürdüren Kuşman'ın tek derdi bu dili gelecek kuşaklara aktarabilmek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar