Dünyada ilk kez Kök Hücreden Üretilen İlk Kornea Nakli Gerçekleşti!

Dünyada ilk kez Kök Hücreden Üretilen İlk Kornea Nakli Gerçekleşti!
Dünyada ilk kez Uyarılmış Pluripotent Kök Hücre ile oluşturulmuş bir kornea tabakası nakli gerçekleşmesi dikkatleri çekerek merak uyandırdı.

40 yaşındaki bir kadın üzerinde gerçekleştirilen operasyonun başarılı geçtiğini ve kadının görüşünde düzelme olduğunu söyleyen doktorlar, ikinci nakli de bu senenin ilerleyen zamanlarında gerçekleştirecek.

40 yaşlarındaki Japon bir kadın, dünya üzerinde yeniden programlanmış kök hücreden üretilen kornea nakledilen ilk kişi oldu. 29 Ağustos'ta gerçekleşen bir basın konferansında konuşan Koji Nishida, kadının korneasında bulunan ve korneanın onarımını üstlenen kök hücrelerin kadında bulunmadığını söyledi. Bu durumun da bulanık görme, bazen de görme kaybına yol açabileceği ifade edildi.

Nishida, kadını tedavi edebilmek için ekibiyle birlikte uyarılmış pluripotent kök hücrelerden (iPS) oluşturdukları korneal bir tabaka oluşturduklarını belirtti. Bu hücreler, bir donörden alınan yetişkin deri hücrelerinin embriyonik safhaya dönüştürülmesi sonucunda oluşturuluyor. Embriyonik safhaya dönüştürülen hücrelerse korneal hücreler gibi herhangi bir hücreye dönüştürülebiliyor.

Nishida, kadının korneasının açık olduğunu ve ameliyattan sonra kadının görme becerisinin yükseldiğini belirtti. Yapılan bu naklin gelecekte çok büyük bir gelişmeye imza atacağı dile getirildi.

Şu anda hasarlı ya da hastalıklı kornealar, genellikle hayatını kaybetmiş olan kişilerden doku alarak tedavi ediliyor. Bu tedavi yöntemi mantıklı gibi görünse de doku bekleyen kişilerin sayısı çok olduğu için kuyruklar fazlasıyla uzun olabiliyor.

Japonya, uyarılmış pluripotent kök hücrelerin klinik kullanımı konusunda ciddi bir ilerleme sarf etti. Kyoto Üniversitesi'nden kök hücre biyoloğu Shinya Yamanaka'nın keşfettiği bu hücreler, Nobel ödülüne de layık görülmüştü. Japon fizikçiler, korneal tedavilerin yanı sıra omurilik yaralanmaları, Parkinson hastalığı ve başka göz hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor.

Japonya Sağlık Bakanlığı, Nishida'ya tedaviyi dört kişi üzerinde uygulayabileceğini belirtti. Nishida, bir sonraki operasyonunu bu senenin ilerleyen zamanlarında gerçekleştirmeyi düşünüyor. Nishida, kök hücrelerden üretilen gerekli dokuların beş yıl içerisinde yaygın bir şekilde kullanılacağını düşünüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar