Düğün yapacaklar dikkat! Bilim Kurulu Üyesi uyardı

Düğün yapacaklar dikkat! Bilim Kurulu Üyesi uyardı
Bu yaz düğün planı yapan vatandaşların kafası oldukça karışık. Normalleşmeye dönüldü fakat düğünler yapılabilecek mi?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, düğün yapacak olanların merak ettiği soruyu yanıtladı. 

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü Halk  TV'de Şule Aydın ile Haber Masası'nda normalleşme sürecini değerlendirdi. Özlü, "Virüsle yaşamayı öğrenmek zorundayız, belki de 2 yıl sürecek bir virüsten bahsediyoruz" dedi.

198720-814x458.webp

Özlü'nün değerlendirmeleri şöyle:

65 YAŞ VE ÜZERİ YASAK DEVAM ETMELİ Mİ?

Onlar için de kısıtlamalar kalkacak. Bu virüs 65 yaş üstüne bulaşmıyor ama 65 yaş üstünde ölümcül seyrediyor. Bütün dünyadaki verilere baktığınız zaman  65 yaş üstünde  yakalanan kişilerde ağır seyrediyor. Sitemlerini anlıyorum ama az daha sabretsinler.Yakın zamanda onlar için de rahatlama geleceğini düşünüyorum.Bugün itibariyle normalleşme için önemli adımlar atıldı. Eğer geriye doğru bir evrilme olmazsa tabii ki 65 yaş üstü popülasyon da biraz rahatlayacak.

1 HAZİRAN KARARLARI SONRASINDA NE ÖNGÖRÜYORSUNUZ?

Açılış aslında 11 Mayıs'ta oldu. O günden bu yana ise salgında bir geriye dönüş olmadığını görüyoruz. Vatandaşlarımızın dikkat ettiği takdirde umarım şaşırtıcı üzücü bir sonuç olmayacaktır.

Bu dönemin en önemli tavsiyesi, her şeyi yapabilirsiniz ama sosyal mesafeyi koruyarak, maskelerimizi takarak, hijyen kurallarına uyarak...

Hep birlikte virüsle yaşamayı öğreneceğiz. Başlangıç döneminde bazı sıkıntılar yaşayabiliriz. Çok duyarlı olmamız, aceleci davranmamamız gerekiyor, aynı zamanda karşımızdaki kişinin dikkat etmesi gerekiyor.Maskeyi usulüne uygun takmamız lazım. Alışverişe giderek önlemler alınıyor mu diye bakacağız. Endişe duymak iyidir, önlem aldırır.

Çalışmak zorunda olanlar var, dükkanını açamayan, işini kaybetmiş insanlar var. Yakın zamanda virüsün bizi bırakıp gitmesi mümkün değil. Belki 2 yıl bu virüsle yaşamamız gerekecek. Virüse fırsat vermeyeceğiz.

GERİ ADIM ATILMASI SÖZ KONUSU OLABİLİR Mİ?

Tekrar bir geriye dönüş yaşanırsa tabii ki olabilir. Tüm yurttaşlarımızdan bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Az da olsa bunu ciddiye almayan bir grup var.

NEDEN BUGÜN VAZGEÇİYORSUNUZ?

Çok şey değişti. Nasıl bir virüsle karşı karşıya olduğumuzu bilmiyorduk. 2 aylık 3 aylık süreçte virüsü kontrol altına alındığını öğrendik. Tedaviyi öğrendik. Kamuoyunda bir bilinçlenme oluştu. Artık virüse karşı daha bilinçliyiz. Şimdi evlerde kalmaktan çıkıyoruz, ama tedbirlere aynen devam etmemiz gerekiyor. Çünkü bunun devam etmesi gerekiyor.

GEBELİKTE KORONAVİRÜS
Gebelikte bu hastalığın ciddi sonuçlar getirmediğini görüyoruz. Çünkü gebelik bir hastalık değil, fizyolojik bir olay. Gebeler tabii ki koronavirüs'e yakalanabiliyor. Dilek hemşire maalesef yaşayamadı. Tüm yakınlarına ekip arkadaşlarına baş sağılığı diliyorum.

KREŞLER AÇILIYOR

Bu bir zorunluluk insanlar işe dönüyor. Bütün Avrupa'da kreşler açıldı. Çünkü hayata dönülmesi için önce kreşlerin açılması gerekiyor. Sosyal mesafeyi almaları çok zor. Ama ateşi olan semptomu olan çocuklar erken farkedilebilecek. Çocuklarda hafif seyrediyor ama tabii ki evde ailelerine bulaştırma ihtimalleri var.
Umarım kreşlerle ilgili ciddi bir sonuçla yüzleşmeyiz.

65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN FARKLI GÖRÜŞLER VAR MI?

Ben bir rahatlama olması gerektiğine inanıyorum. Bilim Kurulu üyelerimizden de böyle düşünenler var. Ama 1 Haziran süreçlerinin sonuçlarını görmemiz lazım.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Bu kamu yönetiminin yetkisini. Bu kararlar çok sınırlı olarak uygulanıyor. Bu hafta sonu verileri de dikkate alınarak kararlar açıklanacaktır. 

”AÇIK HAVADA DÜĞÜN YAPILABİLİR”

Özlü, yakın zamanda kapalı alanlarda düğün yapılmasının mümkün görünmediğini belirtti.

Özlü, şöyle konuştu:

Geldiğimiz nokta itibarıyla eskiden olduğu gibi kapalı mekanlarda, kalabalık, sosyal mesafeyi koruyamadan düğün yapma olasılığı pek yok. 

Yakın zamanda da böyle bir noktaya gelebileceğimizi düşünmüyorum. Ancak düğünleri yine yapabiliriz. 

Geleneksel düğün anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Özlü, şu öneride bulundu:

Yeni formatlar geliştirmemiz lazım. Açık düğün yapılabilir. Bunun için belediyeler belli yerler ayırabilir. Organizasyon şirketleri açık havadaki düğünlerle ilgili yeni formatlar geliştirebilir.

Düğünün nasıl olacağı, girişte çıkışta, düğün sırasında, tebrik sırasında, hediyeleşme, takı gibi işlemlerin nasıl yapılacağı konusunda gelecek misafirlere davetiye ile bilgilendirme yapılabilir.

Bu şekilde kalabalık önlenebilir. Bunu yapabiliriz. Yani sosyal mesafeyi koruyarak, maskemizi takarak, hijyene dikkat ederek açık havada düğünlerin yapılabileceğine inanıyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar