DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesu'dan korkutan salgın açıklaması

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesu'dan korkutan salgın açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesu, korona virüs krizinin son salgın olmayacağını ve insan sağlığını iyileştirme girişimlerinin iklim değişikliği ile mücadele edilmeden “başarısız” olacağını ifade etti.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesu'dan  Uluslararası Salgın Günü münasebetiyle yayınladığı video mesajında birçok küresel soruna değindi. Ülkelerin 2019'daki belgelerde yayımlandığı üzere, salgına hazır olmadığını, korona virüs salgınının ne ilk ne de son salgın olduğunu söyledi.

Uluslararası Salgın Hazırlık Günü münasebetiyle yayınladığı bir video mesajında, salgınları durdurmak için nakit para akıtmak, ancak bir sonraki hazırlık için hiçbir şey yapmamak şeklindeki "tehlikeli derecede dar görüşlü" faaliyetleri kınadı.

DSÖ başkanı, korona virüs salgınından ders alma zamanının geldiğini söyledi ve "Çok uzun zamandır dünya bir panik ve ihmal döngüsü içinde işlemektedir" dedi.

"Bir salgına para akıtıyoruz ve bittiğinde, onu unutuyoruz ve bir sonrakini önlemek için hiçbir şey yapmıyoruz. Bu tehlikeli bir şekilde dar görüşlü ve açıkçası anlaşılması zor bir tutum." ifadelerini kullandı.

“Küresel Hazırlık İzleme Kurulu'nun, koronavirüs salgınının patlak vermesinden birkaç ay önce yayınlanan, sağlıkla ilgili acil durumlara dünyanın hazır olup olmadığına dair Eylül 2019'daki yıllık raporunda, gezegenin salgınlar için üzücü bir şekilde hazırlıksız olduğunu söyleniyordu. Ne yazık ki bu rapor dikkate alınmadı.” diye ekledi.

Tedros ayrıca, "Geçtiğimiz 12 ayda dünyamız alt üst oldu. Salgının etkileri hastalığın çok ötesine geçerek toplumlar ve ekonomiler için geniş kapsamlı yıkıcı etkiler yarattı.” İfadelerini kullandı.

BM sağlık kuruluşu başkanı, halk sağlığına yapılan yatırımlarla "çocuklarımızın ve onların çocuklarının daha güvenli, daha dirençli ve daha sürdürülebilir bir dünya miras almasını sağlayabiliriz" dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar