Ekonomi yazarı Sağlam: Dolar bu hafta psikolojik sınırı kırar

Ekonomi yazarı Sağlam: Dolar bu hafta psikolojik sınırı kırar
Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren yükselmeye başlayan dolar kuru, gündemde kalmaya devam ediyor. Yaklaşan seçimlere kriz ortamında gitmek istemeyen iktidarın ise başta dış borç olmak üzere yeni arayışlara gideceği iddia ediliyor. Hükümetin para politikası ve döviz kuru üzerindeki gücünü değerlendiren ekonomi yazarı Erdal Sağlam, doların önümüzdeki hafta itibariyle 16 liraları aşacağını söyledi.

DIŞ BORÇ ARIYORLAR DEDİ, DOLARDA YAŞANACAK KIRILMAYI AÇIKLADI

Ekonomide yaşanan kriz sonrası hükümetin yüksek CDS primlerine rağmen dış borç arayışında olduğu iddia ediliyor. Girilen döviz krizi ve darboğazdan çıkmak için yeni yöntemler arayan hükümetin, bu arayışı basından ve muhalefetten gizli şekilde yürüttüğü de gelen bilgiler arasında.

Mesele Ekonomi kanalında gündeme ilişkin son gelişmeleri değerlendiren ekonomi yazarı Erdal Sağlam, ''''CDS primlerinin 722 kadar ulaştığını göz önüne alırsak bu da zaten kısa (5 yıl) vadeli risk primi, seçimi atlatmak için bir veya iki yıllık bir faiz arıyorlar'''' dedi.

Ekonomi yazarı Erdal Sağlam''ın konuşmasından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

KUR 15 LİRADA TUTUNABİLİR Mİ?

Dolar kurunda yaşanan hareketliliği değerlendiren Sağlam, ''''Kuru16 liranın altında tuttular ama bunu sürdürmeleri çok mümkün değil. Bu hafta bile 16 liraları aşması büyük bir ihtimal'''' dedi.

ERDOĞAN''IN PANİĞİ

Yaklaşan seçimler öncesinde AKP''de paniğin hakim olduğunu belirten Sağlam, ''''Erdoğan''ın ABD ile olan ilişkilerin tıkanması nedeniyle telaşlı olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz hafta grup toplantısında ifade ettiği sözler bir panik havasını gösteriyor.'''' ifadelerini kullandı.

ENFLASYONA ENDEKSLİ TAHVİL SÖZÜ

Kurları durdurabilmek için enflasyona endeksli tahvil sözü vardı. Bu, bir türlü yerine gelmiyor. Bakan Nebati geçtiğimiz ay bir gazeteye verdiği demeçte önümüzdeki ay enflasyona endeksli tahvil hazır diyordu ama hala ortada bir şey yok. Piyasa beklentiye sokuldu, beklenti gerçekleşmediği için de karamsarlığın arttığını görüyoruz. Bankacılara sorduğumuzda bankacıların bu tahvile karşı olduklarını görüyoruz. 

FAİZ TARTIŞMASI

Bankalar, ''''politika faizlerini artırın da bu sıkıntılardan kurtulalım'''' diyorlar mı bilmiyorum ama faizin artacağı kesin. Önümüzdeki hafta MB toplantısında bir faiz artışı kararı bekleniyor mu derseniz, piyasa da bir beklenti yok ve bunun sebebi de Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın faize karşı olan yaklaşımı.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar