Doğanın 5. temel kuvveti keşfedildi!

Doğanın 5. temel kuvveti keşfedildi!
Uzun süredir doğanın dört 'temel kuvvet' prensibine karşın bilim insanları 5. temel kuvvetin keşfedilmiş olabileceği konusunun üzerinde duruyor.

Doğanın 5. temel kuvveti keşfedildi!

Yıllar boyunca 5. bir temel kuvvetin varlığına dair doğrulanmamış pek çok iddia ortaya atıldı ama uzun süredir peşine düşülen karanlık maddeyi bulma çabaları sonuçsuz kaldıkça parçacık fiziğinin standart modelinin açıklayamadığı boşlukları doldurmaya yardım etmesi için yeni kuvvetler keşfetme çabası arttı.

Teorik bir bileşik olan karanlık maddenin Evren'in yüzde 85'ini doldurduğu varsayılıyor ancak henüz doğrudan saptanamadı.

Ancak şimdi Macaristan'daki Atomki Nükleer Araştırmalar Enstitüsü'nden bilim insanları, doğanın daha önce bilinmeyen 5. temel kuvvetine dair sağlam bir kanıt bulmuş olabileceklerini düşünüyor.

Attila Krasznahorkay ve Atomki'deki meslektaşları, 2015'te berilyum-8 isimli istikrarsız bir izotopun radyoaktif bozunumu sırasında yaydığı ışığı (elektromanyetik dalga) inceleyen araştırma sonrası bazı şaşırtıcı sonuçları ilk defa yayınlamıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar