Disleksi nedir? Disleksi nasıl anlaşılır?

Disleksi nedir? Disleksi nasıl anlaşılır?
Okuldan kaçma isteği, arkadaş edinememe ve arkadaşları ile bağ kuramama gibi davranışlar disleksi belirtileri olabilir mi? Disleksi nedir? Disleksi nasıl anlaşılır? İşte disleksi ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Disleksi nasıl anlaşılır?

Aileler de çocukların okuldan kaçma isteğini okul heyecanı olarak değerlendiriyor. Disleksi yani özel öğrenme güçlüğü okul öncesi belirtiler vermesine rağmen aileler tarafından anlaşılmıyor. Disleksi en çok çocuk okula ilk başladığında belirgin hale geliyor ve zamanla farkedilebiliyor. Peki, Disleksi nedir? Disleksi nasıl anlaşılır? Aileler okula yeni başlayan çocukları nasıl izlemeli? Disleksi kendini nasıl belli eder? İşte disleksi ile ilgili detaylar…

DİSLEKSİ NEDİR?

Disleksi yani özel öğrenme güçlüğü, çocuğun okuma, yazma ve matematik alanında; yaşı, okul durumu ve zekâ yönünden beklenene oranla düşük olmasıdır.

Okuma bozukluğu (Disleksi), yazılı anlatım bozukluğu (Disgrafi), sayısal (matematik) bozukluğu (Diskalkuli) olarak tanımlanan öğrenme güçlüğünün belirlenememesi durumunda çocukların okul yaşamlarından kaçıyor.

Çocuğun öğrenme problemleri; akademik başarısını, okuma, yazma ve matematik becerisi gerektiren günlük etkinliklerini olumsuz yönde etkiler. Disleksinin tek tedavisinin erken tanı ve bununla birlikte verilecek erken eğitim.

DİSLEKSİNİN NEDENLERİ

Disleksi doğuştan gelen gelişimsel ve travmaya bağlı disleksi olarak ikiye ayrılır. Doğuştan gelen disleksi kalıtsal olabileceği gibi, doğum öncesi, doğum sırasında ve doğum sonrası komplikasyonlara bağlı olarak gelişebilir. 

DİSLEKSİ KENDİNİ NASIL BELLİ EDER?

Çocuğunuz okula başladığı zaman, okuma yazma öğrendiği süreçte akranlarına oranla yavaş okuyor ve yazıyorsa, okurken veya yazarken ses ve hece atlıyorsa, b,d p,q gibi sesleri karıştırarak okuyup yazıyorsa, okuduğu metni anlamada güçlük çekiyorsa, sayıları algılamada ve hesaplamada karıştırmalar ve güçlükler yaşıyorsa çocuğu disleksi açısından değerlendirmek gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar