Dişilerin erkeklerden uzun yaşamasının sırrı çözüldü

Dişilerin erkeklerden uzun yaşamasının sırrı çözüldü
Doğada ortalamaya bakıldığında insanlar dahil tüm canlı türlerinde dişiler erkeklerden daha uzun yaşıyor. Bilim insanları, dişilerin erkeklerden neden daha uzun yaşadığının sırrının bulmak için bir araştırma yaptı.

Bilim insanları, tüm canlı türlerinde dişilerin erkeklerden daha uzun yaşamasının gizeminin çözüldüğünü ifade ediyor.

Euronews'ten Sertaç Aktan'ın haberine göre; New South Wales Üniversitesi'ndeki uzmanlar tarafından yapılan ve Biology Letters dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma aynı cinsiyet kromozomundan iki kopyaya sahip olmanın daha uzun yaşam süresine kavuşmakla bir bağlantısı olduğu görüldü. Araştırmacılar ikinci kopyanın bir tür koruma işlevi gördüğünü belirtiyor.

Uzmanlara göre yeni araştırmada ortaya çıkan bulgular uzun yaşamın sırları ile ilgili çok önemli veriler içeriyor ve sonunda insan ömrünü uzatmak için kullanılabilir. Ne var ki, konu üzerinde daha fazla çalışma yapılmasının da şart olduğu not düşülüyor.

Hücre içindeki potansiyel zararlar otomatik olarak sınırlandırılıyor

Bulgular ışığında anlaşıldı ki insan hücrelerinde bulunan DNA'larda kromozomlar rastgele şekilde ya XY (erkek) ya da XX (dişi) şeklinde bulunuyor ancak sadece dişi canlıların hücrelerinde X kromozomlarından sadece biri rastgele olarak aktive ediliyor.

Bunun sonucunda bir hücrede meydana gelen zararlı bir mutasyon bölünerek çoğalan hücrelerin tümünü etkileyemiyor. Dolayısı ile hücre içinde oluşan potansiyel zararlar otomatik olarak sınırlandırılmış ve karantinaya alınmış oluyor.

Yaşam erkekler için daha zor ve riskli

Çalışmanın başındaki isimlerden Dr.Zoe Xirocostas yaşam ortalamasının kısalığı hakkında genlerin yanı sıra diğer unsurların da bulunduğuna dikkat çekiyor:

"Erkeklerin doğal yaşamda ve uygar hayatta kendine doğru eşi bulabilmek için ortalamada hep daha fazla risk alan taraf olmak zorunda kalıyor. Kavga etmek, alanını belirlemek ve diğer erkeklerle pek çok konuda rekabet etmek gibi şeyler de erkek türünün daha kısa bir yaşam sürmesi üzerinde önemli bir etkiye sahip."

Tüm ortalamada dişi canlıların erkeklere oranla yüzde 17,6 daha uzun yaşıyor. İnsanlarda ise bu ortalama yüzde 20,9 ile kadınlar lehine.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar