İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Bu haber herkesi ilgilendiriyor...

İnternetten alışveriş  yapanlar dikkat! Bu haber herkesi ilgilendiriyor...
Son dönemde korona virüs nedeniyle rağbet gören kargo şirketleriyle ilgili şikayetler büyüyor. Vatandaşlar, kargoların zamanında teslim edilmemesi ve teslim edilen ürünün zarar görmesiyle mağdur bırakılıyor.

ÇİĞDEM AKBAYRAK - GÜNBOYU

Korona virüs salgını tüm dünyayı etkisi altına alırken, karantina sürecinde internetten alışveriş ve evden çalışma hayatımızın olağan akışına dahil oldu. Hal böyleyken kargo şirketlerine ihtiyaç arttı, talep patlaması olunca da kargo kuryeleri iş yoğunluğuna çoğu zaman uyum sağlayamadı.

Kargo şirketleri vatandaşların bu zorlu süreçte ihtiyaçlarını kapılarına kadar getirdi ancak bu yoğunlukta ürünü tüketiciye ulaştırma aşamasını tam anlamıyla gerçekleştiremedi ve kargo dağıtım şirketlerini şikayet yağmuruna tuttu.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başakşehir şube Başkanı ve MYK üyesi Aydan Kara, tüketicilerin kargo dağıtım şirketlerine ilişkin "Kargo şirketleri, oluşan ve bir süre daha devam edecek olan yoğunluğu dikkate alarak saha personelinin sağlık ve güvenliğini de dikkate alarak personel sayısını artırmalıdır.  Kargo teslimleri ile ilgili mutlaka bir dizi eğitim sürecinden geçirilmelidir" dedi. 

Aydan Kara, tüketicileri hasar gören ya da zamanında ulaşmayan ürünleri için tutanak tutmaları uyarısında bulundu.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başakşehir şube Başkanı ve MYK üyesi Aydan Kara'nın açıklamaları şöyle:

Bir yanda korona virüsü ile mücadele diğer yanda kargo şirketlerinin umursamazlığı nedeniyle yaşanan sorunlar nedeniyle yine tüketici mağdur olmuştur.

Son iki aydır, kargolardan şikayetler yoğunluk kazanmaya başlamıştır, kargolar süresinde teslim edilmemekte, teslim edilen ürünlerin ilgili kişi ve kişilere teslim edilmediği, teslim edilen ürünün zarar gördüğü yönünde tüketici mağduriyetlerinde artışlar görülmektedir.

Korona virüsüne karşı alınan tedbirler çerçevesinde bir çok vatandaşın evde kalması nedeniyle, kargo hizmetlerinden fazla yararlanılmaktadır. Buda beraberinde belirli sorunları doğurmuştur. 

Kargoya teslim edilen her paket için “öngörülen teslim tarihi” verilmektedir. Ancak teslimlerin öngörülen tarihlerde teslim edilememesi durumunda, teslim edilmiş gibi sistemden düşürüldüğü, daha sonra teslimlerin yapıldığı yönünde bilgiler gelmektedir. Gönderilen paketin yerine ulaşmaması üzerine ise yapılan araştırmada teslim edilmiş gibi görünen kişilerin teslim adresindeki kişiler ile alakasının olmadığı anlaşılmaktadır. Gönderilen paketlerin kargoda kaybolması durumunda kargo şirketi kaybolan paketin bedeli konusunda sorumluluk almayarak tüketiciye sadece kargo bedelini iade etmektedir, dağıtılan paketlerin açılmasını beklemeyen kargo teslim çalışanları paket içinde bulunan eşyaların zarar görmesi durumunda tutanak tutulamadığından yine kargo şirketi sorumluluk almamaktadır.    Kargolarda yaşan bu sorunlar nedeniyle mağduriyetler çoğalmış tüketici çaresiz durumda kalmıştır. Kargo taşımacılığı sisteminin yeniden gözden geçirilmesi oluşan şikayetler doğrultusunda önlemlerin alınması için acilen yasal düzenlemeler yapılmalıdır.  Kargo şirketleri, oluşan ve bir süre daha devam edecek olan yoğunluğu dikkate alarak saha personelinin sağlık ve güvenliğini de dikkate alarak personel sayısını artırmalıdır.  Kargo teslimleri ile ilgili mutlaka bir dizi eğitim sürecinden geçirilmelidir. Kargoda yaşanan sorunların faturası çalışanlara çıkarılmamalıdır. 

330f1c31-677b-4ef7-a84d-958b32659da0.jpg
TÜKODER Başakşehir şube Başkanı Aydan Kara

"FATURA İSTENMELİ"

İnternet üzerinden sipariş veren tüketiciler ürün kargoda kayboldu diye mağdur olduklarını belirten şikayetler şubemize ulaşmaktadır. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde hazırlanan mesafeli  sözleşmeler yönetmeliğinin 17/1 maddesi “satıcı, malın tüketici ya da tüketicinin taşıyıcı dışında belirleyeceği üçüncü bir kişiye teslimine kadar oluşan kayıp ve hasarlardan sorumludur” hükmü yer almakta olup, internet üzerinden verilen siparişlerde tüketici özel bir taşıma şirketi talep etmemiş ise ürünün tüketiciye teslimine kadar, satıcı ve sağlayıcı sorumludur.  Yaşanan mağduriyetleri asgariye indirmek için ürün ile birlikte faturasını da istemelidir. Çünkü sosyal medya üzerinden oluşturulan linkler üzerinden yapılan alışverişlerde fatura düzenlenmediğinden muhatap bulunamayıp tüketici dolandırılmaktadır. 

"TUTANAK TUTULMALI"

Tüketici kendisine gelen kargo paketini mutlaka kargo personelinin huzurunda açarak zarar görmüş olması durumunda tutanak tutmalıdır. 

Tüketici kendi gönderecekleri gönderiler kırılacak yada hassas bir paket ise bunu mutlaka bildirmeli,. Gönderilen paketlere değerli koli veya sigortalı olarak gönderilmesini sağlamaları kendi menfaatleri gereğidir. 

Kargo ile yaşanan sorunlarda ulaştırma bakanlığına şikayette bulunabilirler, ayrıca yaşanan sorunlar nedeniyle ekonomik kayıplar var ise Tüketici Hakem Heyetlerine başvurulmalıdır. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar