Dikkat çeken Erdoğan analizi: Seçimi kazanma ihtimali...

Dikkat çeken Erdoğan analizi: Seçimi kazanma ihtimali...
İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 2023 seçimleri ile ilgili kapsamlı bir analiz yazdı. Ajans, Erdoğan'ın seçimleri kazanma ihtimalini değerlendirdi.

"Erdoğan’ın Türkiye’sinin Ekonomik Mucizesi Düşmeye Başladığında" başlığı ile yayınlanan analizde, Erdoğan'ın bir darbe girişiminde bulunmasından beş yıl sonra, iktidarının üçüncü on yılının, Türklerin refah, eşitlik ve istihdamının 2013'ten bu yana düştüğü ekonomik gerilemeyi tersine çevirip çeviremeyeceğine bağlı olabileceğine dikkat çekildi.

"Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin yüzüncü yılı olan 2023'te seçimlerle karşı karşıya" ifadeleri kullanılan analizde şunlar kaydedildi: 

"Anketler, son üç yılda bir döviz krizi, keskin bir durgunluk ve koronavirüs pandemisinin ardından desteğinin düştüğünü gösteriyor.

Bazıları, Erdoğan'ın AK Partisi'nin (AKP) kırsal kesim ve işçi sınıfı muhafazakarları arasında güçlü bir tabana sahip popülerliğini korumasına rağmen, iktidar koalisyonunun gayrı resmi bir muhalefet ittifakını takip ettiğini gösteriyor.

Bu yıl, Türkiye'nin 2020'de daralmadan kaçınan birkaç ülkeden biri olmasının ardından ekonomik büyüme yeniden hızlandı. Ancak son yılların zararı, gıda ve diğer temel mallarda yüzde 20 veya daha fazla enflasyon yaşandı."

Reuters’a konuşan derecelendirme kuruluşu Fitch Rating’in Direktörü Douglas Winslow, “Zorlu bir ekonomik zemin ile birlikte Erdoğan’ın anketlerine bakarsanız gelecek 12 ayın onun için seçime uygun bir zaman olmadığını görürsünüz” dedi.

Gini'nin gelir ve servet dağılımı endeksi, eşitsizliğin 2011'den bu yana arttığını, 2013'ten bu yana hızlandığını ve Erdoğan'ın görevdeki ilk on yılında (2006-2010'da) elde edilen büyük kazanımları ortadan kaldırdığını gösteriyor.

Reuters ayrıca, "Modern Türkiye’nin en uzun süre lideri olan Erdoğan, ekonomik krizlerin ardından yönetimi düzeltme ve ekonomiyi rahatlatma vaadiyle 2002’de göreve geldi. Ekonomiyi düzeltti ve o dönemde diplomatik hamlelerle dikkat çekti. Yoksulluk ve işsizlik düştü. Üç haneli rakamlarda olan enflasyon yüzde 5’lere düştü" yorumunu da yaptı.

SEÇİMİ KAZANMASININ NEDENİ

Makalede sağlık sisteminin Erdoğan'ın göreve geldiği 2003’ten beri yükseldiği belirtilirken, inşaat sektörünün ekonomiye güç verdiğini ve AKP’nin arka arkaya sekiz seçimi bu sayede kazandığına dikkat çekildi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar