Dijital detoks işe yarıyor mu?

Dijital detoks işe yarıyor mu?
Dijital detoksun faydası olduğuna dair bilimsel bir kanıta rastlanmadı.

Dijital detoks işe yarıyor mu?

Cihazlarınızdan tamamen vazgeçmek, kendi içinde istenmeyen olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Dijital detoksların bizim için iyi görünmesinin nedenlerinden biri, teknolojinin özü itibariyle zararlı olduğuna dair olan yanlış kanı. Aşırı teknoloji kullanımı ile kalitesiz uyku, git gide artan depresif belirtiler ve yüksek seviyelerde anksiyete arasında bağ kuran sayısız araştırma var. Ancak araştırmalar kapsamında katılımcılara teknolojiyi ne kadar kullandıkları ve ne seviyede depresif ya da kaygılı oldukları sorulduğunda bunun kendilerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını açıklayamıyorlar. Temelde, depresyonda oldukları için sosyal medyayı kullanıyorlar ya da sosyal medyayı kullandıkları için depresyondalar gibi bir şey söyleyemeyiz. Bir kişi neden depresif ya da kaygılı hissettiğine dair pek çok sebep sayabilir.

Çoğu araştırma aynı zamanda teknoloji kullanımına ilişkin, kişilerin kendilerini rapor ettiği tahminlere dayanır ki bu genelde gerçeği yansıtmaz ve hatalı bilgi içerebilir. İlginçtir ki bir ekranın önünde geçen zaman, bir uygulama ya da cihaz tarafından otomatik olarak ölçülürken, depresyon ve anksiyete şiddeti toplam akıllı telefon kullanımıyla ilişkili değildir. Araştırmalar genellikle tüm teknoloji kullanımını eşit olarak ele alma eğilimindedir. Bu eğilim, kullandığımız her tür teknoloji ile farklı bir deneyimimiz olduğu gerçeğini göz ardı eder. Örneğin Instagram’da ekranı amaçsızca kaydırmak, WhatsApp’da sohbet etmek ya da bir fitness takip cihazı kullanmaktan çok daha farklıdır.

İngiltere’de çocuklar üzerinde uzmanlaşmış doktorları temsil eden bir kurum olan Kraliyet Üniversitesi Pediatri ve Çocuk Sağlığı Merkezi (RCPCH), yakın zamanda yaptığı bir açıklamada ekran başında geçirilen sürenin sağlık açısından “zehirleyici” olmadığını ve zararlı olduğuna dair kanıtın abartıldığını vurguladı. Ancak olumsuz bulgular kamuoyunda daha büyük yer bulmaya devam ediyor ve popüler basında daha sık yer alıyorlar. Bu bazen araştırmanın yalnızca doğrudan “asılsız” medya iddialarına yanıt verdiği bir kısır döngüye dönüşebiliyor. Sonra da sonuçlar daha da endişe verici başlıklar oluşturuyor.

Öte yandan dijital detoksun gerçekten de bir faydası olduğuna dair çok az kanıt var. Var olan şeylerin çoğunluğu bilimsel çalışmalar yerine anekdotlara dayanıyor. Teknolojiyi kullanmayı bırakmanın insanları fiziksel olarak daha aktif olmaya teşvik edebileceği gibi bazı argümanlar mantıklı görünebilir. Ama yine de, bunun gerçekten doğru olduğunu ispat etmiş bir araştırma yok.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar