Dev bir şirket daha konkordato ilan etti

Dev bir şirket daha konkordato ilan etti
Türkiye LPG piyasasının önemli oyuncularından Yurtgaz 600 milyon liraya yakın borçla konkordato istedi. Mahkeme, komiser heyeti ataması yaptı, şirketleri hacizlere karşı korumaya aldı.

Son günlerde, toptan ve perakende LPG piyasasının en önemli gündem konusu Yurtgaz’ın yüklü miktardaki borcu ile mahkemenin kapısını çalması oldu. 230 milyon lira sermayeli Yurtpet Akaryakıt LPG Dağıtım Şti. ile 375 milyon TL sermayeli Yeniyurt Petrol Terminal AŞ için 25 Mayıs’ta konkordato talebi ile dava açıldı. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde açılan davada, her iki şirketin de ‘korumaya’ alınması talep edildi.

Dava dilekçesine göre, Yurtgaz’ın toplam borcu 517 milyon 293 bin TL. Yeniyurt Petrol AŞ’nin borcu ise 36 milyon 420 bin TL. Dava dilekçesine göre, şirketler borca batık durumda. Dilekçeye göre, şirketlerin mali darboğaza düşüş nedenlerinin başında ise, döviz kurları ve kredi faizlerindeki artış ile şirketlerin kontrolsüz büyümesi yer aldı. 

Gazete Duvar'ın haberine göre; geçen yıl 3.5 milyar ciro elde eden Yurtgaz’ın toplam borcunun 250 milyon lirası faktoring firmalarına ait. Şirketin, faktoring firmalarına kırdırdığı çeklerin karşılıksız çıktığı öğrenildi. Faktoring firmalarının yanı sıra, Yurtgaz’ın, mal vermek üzere çek aldığı çok sayıda bayisi de zor durumda kaldı. Ürün almak üzere milyonlarca liralık çek veren şirketler, malı alamadıkları gibi çekleri de üçüncü kişilerin eline geçti. Anılan firmalarından bazılarının, Yurtgaz’dan olan alacakları yüzünden finansal sıkıntıya düştükleri öğrenildi.

"BORÇLARI ÖDEYEBİLİRİZ"

Hacizlere karşı korunması istenen iki şirket için mahkeme 3 gün içinde 3 aylık geçici mühlet kararını verdi. Mahkeme, şirket faaliyetlerinin denetimi için Evren Kılıçoğlu, Mert Erer ve Hızır Okutucu’yu da geçici konkordato komiser heyeti olarak atadı. Şirketin avukatı Satılmış Şahin “Amacımız, bu şirketleri yeniden ayağa kaldırmak. Vade talebinde bulunduk. Şirketin varlıkları borçlarını ödemeye yeterli seviyede” diye konuştu. 

TESİSİNİ SATTI

Mali sıkıntıya giren Yurtgaz, konkordato başvurusu öncesi Hatay Dörtyol’daki dolum tesisini sattı. Kaynaklar, satış rakamının 50 milyon dolar olduğunu kaydetti. Konuya yakın bir kaynak “Tesisi alan yerli şirket, Yurtgaz’ın yurtdışı borçlarını üstlendi” dedi. Öte yandan, Yurtgaz ve Yeniyurt Petrol’ün konkordato başvurusuna günler kala şirket hisseleri de el değiştirdi. Anılan şirketlerin sahibi Gümüş Ailesi, Yurtgaz’ın tüm hissesini Cesur Açıl isimli bir kişiye devretti. Hisse devir işleminin de, olası hacizlere karşı koruma amaçlı olduğu belirtiliyor.

BAYİSİ DE ZORA GİRDİ

Yurtgaz’ın yaşadığı mali darboğaz, alacaklı konuma gelen bir çok firmayı da zora soktu. Ulaşılan bilgilere göre, Yurtgaz’dan yüklü bir alacağı bulunan ve mal verdiği bayisi konumundaki Güvenal Gaz AŞ de, mali sıkıntıya düştü. Şirket, hacizlere karşı korunmak için konkordato talebinde bulundu. Şirketin, konkordato talepli davası Adıyaman 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde sürüyor.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar