Dere canlılarının ölümü üzerine inceleme başlatıldı

Dere canlılarının ölümü üzerine inceleme başlatıldı
Beykoz Riva Deresinde meydana gelen koku, renk değişimi ve dere canlılarının hayatını kaybetmesi üzerine inceleme yapıldı.

Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü ekipleri, dere güzergahı üzerinde fabrikaların, İSKİ'nin arıtma tesislerinin ve sitelerin yer aldığı 43 farklı noktada denetim gerçekleştirirken, derenin birçok noktasından laboratuvar ortamında incelemek üzere numune alındı.  

Ömerli Barajından başlayarak, Riva'da Karadeniz'e dökülen Riva Deresi arasında bulunan birçok 43 noktada denetimlerini gerçekleştirerek, yönetmeliğe uymayanlara cezai işlem uygulanacak.

Ömerli Barajının çıkış suyuyla başlayıp arıtma tesislerinin deşarjlarıyla devam eden Riva Deresi, ayrıca yağmur sularıyla da besleniyor. 

Alınan numunelerde dere üzerinde ana kirletici kaynağı, biyolojik oksijen ihtiyacı ve kimyasal oksijen ihtiyacının yanı sıra askıda katı madde parametrelere dikkat edilirken, toplam azot ve fosfor miktarı da ölçülecek. 

Dereye bağlı olan 2 endüstriyel tesisin olduğu ve bu tesislerin arıtma tesislerinin bulunduğu, tesislerden birinin faaliyetleriyse uygunsuzluk tespit edildikten sonra durdurulduğu öğrenildi.

RAPOR BAKANLIĞA GÖNDERİLECEK

Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü ekiplerinin aldığı numuneler kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı ve askıda katı madde parametreleri laboratuvar ortamında incelendikten sonra rapor hazırlanacak. Hazırlanan rapor Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilecek.

Riva halkı, derenin artık eskisi gibi olması için yetkililerden yardım beklerken, dere suyunun daha önce tarım amaçlı da kullanıldığı belirtildi.

Geçtiğimiz yıl 30 Mayıs'ta Beykoz'un köylerini ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise Belediye Başkanı Murat Aydın ile birlikte tekneyle derede incelemelerde bulunmuştu.

Başkan Aydın, Pakdemirli'ye Riva Deresinin o günkü durumuyla ilgili bilgi vermişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar