Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Demirel'i Levent Kırca'dan dinlediniz mi?

Levent Kırca anlatıyor;

"Süleyman Demirel Başbakan. 'Gereği Düşünüldü' isimli bir müzikal oynuyoruz. Yer yerinden oynuyor.  İnanılmaz ilgi görüyor. Yenikapı'daki Hürriyet çadırında günde 3.500 kişiye oynuyoruz.

Sert bir kış, çok kar yağdı. Çadırın bir kısmı çöktü.  Oyunlar durdu. Çadırı onarıp yeniden başlamam lazım. Ancak para gerekiyor. Kredileri de bankalar bu kadar kolay vermiyor.

Başbakan Süleyman Demirel'den randevu aldım. Kendisiyle Başbakanlık konutunda buluştuk.

Durumu anlattım. 'Yardımcı olun da bir bankadan kredi çekeyim' dedim. Dedi ki, 'Kredi çekersen ezilirsin, üzülürsün. Müsaade edersen bu parayı sana ben ödeyeyim. Geri vermene de gerek yok.'

Telefonu kaldırdı, Kalem-i Mahsus Müdürü'ne 'Bana çek defterimi getir' dedi. Söz konusu paranın miktarı,  o günkü 1 trilyon, ( bu günün 1 milyonu) civarında idi.

Süleyman Bey'le karşılıklı oturuyoruz. Çaylarımızı yudumluyoruz ve çek defterinin gelmesini bekliyoruz. Ben düşünüyorum. Ve kararımı verdim Süleyman Demirel'e dedim ki,;

'Eğer darılmazsanız ben bu parayı sizden alamam.'

'Neden?' dedi.

'Ben sizinle aynı görüşte değilim. Üstelik böyle bir para sizi eleştirmeme mani olur. Demirel bana,

'Bugüne kadar oynadın. Beni yerin dibine soktun beni, sana mani mi olduk? Al parayı git gene oyna' dedi.

Nezaketine teşekkür ettim. Parayı almadan Başbakanlık konutunu terk ettim. Kardeşi Hacı Ali Demirel'i arayıp bu davranışımdan ötürü, bana hayran kaldığını belirtmiş.

Daha sonraki yıllarda eşi Nazmiye hanımla gelip bütün oyunlarımızı seyretti. Açtığım tiyatroların açılışlarını yapıp, kurdelesini kesti. Farklı bir hoşgörüye sahipti.

Birkaç kez hastalanıp hastaneye yattım. Beni ilk arayan o oldu. Oynadıklarım, ona karşı eleştirilerim nedeniyle ne bana dokundu ne de yasaklama getirdi.

Dahası Cumhurbaşkanıyken, 'Olacak O Kadar' programı için 'Türkiye'nin gerçeklerini yansıttı ve ülke gündemine katkı sağladı' diyerek beni  'Devlet Sanatçısı' yaptı."

Sözün özü; İnsanlar birbirlerine, fikirlerine, düşüncelerine karşı olsa da sanatta birleşebilirler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları