Delta varyantı iki kat hastanelik ediyor

Delta varyantı iki kat hastanelik ediyor
Tüm dünyayı etkisi altına alan Delta varyantı ile ilgili İngiltere'den çok konuşulacak bir araştırma sonucu geldi. Delta varyantından hastaneye yatma riskinin alfa varyantına oranla iki kat fazla olduğu belirlendi.


Araştırma sonuçları tıp dergisi Lancet'te yayımlandı. Uzmanlar, bu araştırmanın, aşının önemini bir kez daha ortaya koyduğuna değiniyor. 

İlk olarak Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantı şu anda İngiltere'de yayılan hemen hemen tek varyant. Alfa varyantı ise geçtiğimiz yıl ilk olarak İngiltere'nin Kent bölgesinde ortaya çıkmış ve yayılmıştı. Aşı, hangi varyant olursa olsun ağır hastalık riskini önemli ölçüde azaltıyor.

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu (PHE) ile Tıbbi Araştırmalar Konseyi'nin beraber yürüttüğü araştırmada, her iki varyantın da dolaşımda olduğu Mart-Mayıs aylarında 43 binden fazla Covid-19 vakası incelendi. Bu vakaların çoğu, henüz aşı olmamış  ve hastanede tedavi gerekmemişti. Ancak Delta varyantı ile enfekte olanların yüzde 2,3 'ü hastanede tedavi altına alındı. Bu oran alfa varyantında ise yüzde 2,2 idi. Yaş, cinsiyet, etnik köken gibi farklılıklar göz önünde bulundurulduktan sonra, Delta varyantı ile enfekte olanların hastaneye yatma riski Alfa varyantına kıyasla iki kat daha fazla olduğu anlaşıldı. 

'' Aşı mükemmel bir koruma sağlıyor''

PHE'den Dr. Gavin Dabrera, "Aşının Delta varyantına karşı mükemmel bir koruma sağladığını biliyoruz; bu varyant İngiltere'deki vakaların yüzde 99'unu oluşturduğu için, henüz iki doz aşısını yaptırmamış olanların bir an önce aşı yaptırması hayati önemdedir" dedi. araştırmalara göre iki doz aşının hastanede yatmaya karşı etkinlik oranı Pfizer-BionNTech için yüzde 96, Oxford-AstraZeneca içinse yüzde 92 düzeyinde.
Diğer araştırmalar, semptomlu Covid enfeksiyonlarına karşı aşıların koruma etkinliğinin zaman içinde azaldığını gösterse de, her iki aşı da Delta varyantından kaynaklı hastane tedavisi ve can kaybına karşı önemli bir koruma sağlıyor.


 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar