Dakikada 33 bin 800 plastik şişeye denk atık Akdeniz'e karışıyor!

Dakikada 33 bin 800 plastik şişeye denk atık Akdeniz'e karışıyor!
Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) raporuna göre Akdeniz'e dakikada 33 bin 880 plastik şişeye denk gelecek kadar plastik atık karışıyor.

8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü nedeniyle yayımlanan rapora göre Akdeniz'e her yıl 570 bin ton plastik atık karışıyor. Dakikada 33 bin 880 plastik şişenin Akdeniz'e atılmasına denk düşen bu kirliliğin 3'te 2'sinden ise sırasıyla (yüzde 42.5), Türkiye (yüzde 18.9) ve İtalya (yüzde 7.5) sorumlu.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın aktardığına göre 'Plastik kirliliğini durduralım: Akdeniz ülkeleri denizlerini nasıl kurtarabilir' başlığını taşıyan raporda Akdeniz'de 247 milyar parça plastik atık bulunduğu hesaplanıyor ve önlem alınmazsa plastik kirliliğinin 2050 yılında 4 katına çıkması bekleniyor.

12 BİN TON ATIK TÜRKİYE KIYILARINA VURUYOR

Akdeniz'e karışan plastik atıkların yüzde 80'i 10 yıl içinde karaya ulaşarak sahil ve kıyı şeridinde kirliliğe yol açıyor.

Her gün 1 km'lik kıyı şeridine 5,1 kg plastik atık vuruyor. Sahil şeritlerinin uzunluğu ve plastik atık miktarının fazlalığı nedeniyle denizden plastik atıkların karaya en çok vurduğu ülkeler arasında da ilk iki sırada İtalya ve Türkiye geliyor.

İtalya kıyılarına yılda 12,6 bin ton, Türkiye kıyılarına ise 12,1 bin ton plastik atık vuruyor.

Akdeniz genelinde kıyı şeridi kirliliğinin en yüksek olduğu alan Türkiye'den Kilikya bölgesi. Kilikya'yı, İspanya'dan Barcelona, İsrail'den Tel Aviv ve İtalya'dan Po Deltası takip ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar