Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan sordu! Adil Öksüz ve Zekeriya Öz o listede neden yok?  

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan sordu! Adil Öksüz ve Zekeriya Öz o listede neden yok?  
Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan bugünkü yazısında 15 Temmuz hain darbe girişimin kilit ismi Adil Öksüz ve Zekeriya Öz'ün mal varlığı dondurulanlar arasında neden olmadığını sordu.

377 kişi ve kurumun mal varlığının 7 Nisan’da dondurulmasının ardından listede terör örgütleri FETÖ, IŞİD, PKK ve DHKP/C üyeleri olduğunu ifade eden Barış Pehlivan, FETÖ üyesi Adil Öksüz ve Zekeriya Öz'ün mal varlıklarının neden dondurulmadığını sordu. 

Pehlivan şunları yazdı:  

Güzel. Ancak bazı noktalar kafa karıştırıyordu. Örneğin, Resmi Gazete’de yayımlanan karardaki FETÖ üyeleri arasında kritik eksikler vardı. Öyle ya, 15 Temmuz’un kilit ismi Adil Öksüz’ü ve kumpasların uygulayıcısı Zekeriya Öz’ü de aradı gözler. Peki, neden yoktular mal varlığı dondurulanlar arasında? 

Keza, listedeki 8 yabancı kökenli IŞİD militanın doğum yerinin yanında “Vatandaşlık TC” yazıyordu. Böyle olunca, o isimlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapıldığı tezi gündeme geldi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bu iddianın asılsız olduğunu açıkladı. Peki, neden vardı “Vatandaşlık TC” ibaresi? 

İşte bu iki konunun peşine düştüm. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın altında İçişleri Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı’nın imzası vardı. Haliyle, iki bakanlığın da basın müşavirliğine sorularımı sordum. Ancak bu satırlar yazılana kadar resmi yanıt alamadım. İz sürmeye devam ettim. 

MASAK MI SUÇLU?

Bakanlık kulislerinde sorumluluğu birbirine atma eğilimi gördüm. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları “Liste İçişleri Bakanlığı’nın alanına giriyor, bizimle ilgisi yok, bakanlığımız sadece uygulayıcı” diyordu. İçişleri Bakanlığı kaynakları ise IŞİD üyelerindeki “Vatandaşlık TC” ibaresinin, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) yaptığı teknik bir hata olduğunu öne sürüyordu. İddia edildiği gibi 8 IŞİD militanının TC kimlik numarasının değil, “99” ile başlayan yabancı kimlik numarasının olduğunu hatırlatıyorlardı. 

Ancak bu tez de başka bir çelişkiyi içinde barındırıyor. Zira, yine listede yer alan ve yabancı kimlik numarası “99” ile başlayıp “Vatandaşlık TC” ibaresinin yazılmadığı başka 8 IŞİD militanı da vardı. “Teknik hata” neden onlarda değil de diğerlerinde yapıldı? Bu soru ortada duruyor. 

Ve tabii şu da yanıt bekliyor: Türk makamlarından yabancı kimlik numarasını alan, yani Türkiye’de ikamet etmelerine izin verilen yabancı uyruklular ne zaman IŞİD militanı oldu? Türkiye’ye girdiklerinde zaten IŞİD üyesiyseler, güvenlik açığımız mı vardı? 

ÇATI SAVUNMASI DOĞRU MU?

Evet, FETÖ listesindeki eksikler meselesi de var. Bakanlık kulislerine göre, mal varlığı dondurulan Fethullahçılar listesinin dayanağı 2016 tarihli FETÖ Çatı İddianamesi. 

Bu savunma da yerine oturmuyor. Zira, o iddianame 73 sanıklı ama 205 ismin mal varlığı donduruldu. Bu da demek ki çatı davası dışındaki FETÖ’cülerin mal varlığı hakkında da karar alınabiliyor. 

O halde bir kez daha sorayım: Dayanak yapılan iddianamede şüpheli olmayan ama orada bile “2015 itibarıyla örgütün Deniz Kuvvetleri sorumlusu olduğu” yazan Adil Öksüz neden Resmi Gazete’deki listede yok? 

Keşke yetkililer sessiz kalmasa da kafamız bu kadar karışmasa.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar