Cumhuriyet, Gazi Paşa'nın halkı ile kazandığı İstiklal Zaferidir

Cumhuriyet, Gazi Paşa'nın halkı ile kazandığı İstiklal Zaferidir
1071'de Sultan Alparslan'ın öncülüğünde Türkün Anadolu'yu yurt edinmesi ile başlayan ve altı asırdan fazla süre üç kıtaya hükmedecek bir imparatorluk ile taçlananhakimiyet, vakti gelince yerini Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde genç cumhuriyete bırakmıştır. O cumhuriyet ki; demokrasinin, eşitliğin, özgür düşünce ve bilimin, barış, huzur ve adaletin teminatı; bolluk ve bereketidir.

GÜNBOYU MUSTAFA SEVİNÇ

Cumhuriyet, Gazi Paşa'nın halkı ile kazandığı İstiklal Zaferidir. I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış yüzlerce yıllık çınarın gölgesinde yetişen, bayrağı dışında bayrak, vatan dediği yer dışında toprak tanımayan Anadolu'nun evlatları; havadan, sudan, aştan öte hürriyetine ne denli düşkün olduğuna tarihi bir kez daha kendisine şahit tutarak, tüm benlikleri ile yek vücut olup bir varoluş mücadelesi vermiş ve Ata'nın 19 Mayıs 1919'da Samsun'da yaktığı istiklal ateşini yurdun dört bir yanına sinelerinde taşımışlardır. 

Bu mücadele; Elif gibi dimdik, cesur ve vatan sevdalısı anaların ve onların gözü pek cesur evlatlarının, Mehmetlerin, Liderinin izinde tüm dünyayı karşısına alması ile mümkün olmuştur. Ulu Önder ve ecdat tarihin tozlu sayfalarına altın nakışla işlenen zaferler kazanmış, ödenmesi mümkün olmayan bir minnet borcu ile bizlere yeni bir devlet ve yeni devletin rehberi cumhuriyeti emanet etmiştir.

Bir de bu mücadelenin ata toprağı, Şanlıurfa'ma bakan öyküsü ve hatırası vardır; Urfa'yı '' Şanlı '' yapan destansı mücadele düzenli ordu birlikleri ile değil,  '12'ler' adı verilen vatansever Urfalı kahramanların önderliğinde; şehir ve köylerden katılan milis kuvvetler ile kazanılmıştır.

Urfalılar binlerce canını hürriyet uğrunda yitirip, kanları ile toprağı şereflendirmiş ve kendi özgürlüklerini kazanmışlardır. Urfa, Maraş, Antep gibi bölgelerde Fransızlara karşı elde edilen bu zaferler tüm Anadolu'da yeni bir başlangıcın ve umudun kaynağı olmuştur. Bu sebepledir ki, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından şehre 'Şanlı' unvanı verilmiş ve bu olmak ya da ölmek mücadelesi türkülere dahi konu olmuştur;

"Kolumu salladım toplar oynadı
Kara taş içinde çete kaynadı
Yaşasın Urfalılar teslim olmadı..."

"Tılfındır hastane karşıma karşı
Zalim Fransız'ın bomba atışı
Urfa çetelerinin süngü takışı..."

URFA KURTULUŞ DESTANI TÜRKÜSÜ

Şanlı kurtuluş mücadelesi ile tarihi yeniden yazan Urfa'dan, Hasan Tahsin'in düşmana ilk kurşunu sıktığı İzmir'e; Kurtuluş Savaş'ın yol haritasının çizildiği kongrelere ev sahipliği yapan Erzurum, Sivas, Amasya'dan, Ata'nın bu kutlu yolda ilk durağı olan Samsun'a; Sütçü İmam'ın Maraş'ından, işgal altındaki İstanbul'a varıncaya kadar yurdun dört bir yanından akın akın Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yola duçar olan gençler kurtuluş ve yeniden varoluş mücadelesinin en önemli ve kimi zaman isimsiz kahramanları olmuş, bu yüce ulus en kıymetli sermayesini yani gençlerini istiklal uğruna feda etmekten geri durmamıştır.

Yurduna ve bayrağına böylesine bağlı, bedelini yüzyıllardır canıyla, kanıyla ödeyen Anadolu'nun ve Şanlıurfa'nın bir evladı ve Türk Gençliği'nin bir parçası olarak; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün '' Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz.'' sözlerini kendimize şiar edinip her daim Cumhuriyet bayrağını yükseltecek ve "Yaşasın Cumhuriyet!" diye haykıracağız. 

Ahmet MARAL
Şanlıurfa Gençlik Kolları İl Başkanı

sanli-1.jpgsanli-2.jpgsanli-3.jpgsanli-4.jpg

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar