Cumhurbaşkanlığı sisteminin mimarı McKInsey iddiası!

Cumhurbaşkanlığı sisteminin mimarı McKInsey iddiası!
23 Haziran seçimlerinden sonra sistem tartışmalarının gündeme gelmesiyle beraber, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin mimarının ABD’li McKInsey şirketi olduğu ortaya çıktı.

Yerel seçimlerin ardından tartışılmaya başlanan ve AKP'li yetkililer tarafından da güncellenmesi gerektiği gündeme getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ABD'li danışmanlık firması McKinsey tarafından dizayn edildiği ve güncellemesinin de aynı firma tarafından yapılacağı iddia edildi.

Milli Gazete''nin haberine göre AKP'li bir yetkili, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin iktidar partisi tarafından hazırlanmadığını, sistemin daha önce de ülke gündemini uzun süre meşgul eden ABD’li McKinsey Danışmanlık Firması tarafından dizayn edildiğini ifade etti. Gündemi sarsacak açıklamaları bununla da kalmayan AK Partili üst düzey yetkili, sistemin güncellenmesinin de ABD’li şirket McKinsey’e verildiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin güncellenmesinin de McKinsey tarafından yapılacak olması iktidar partisi içinde de rahatsızlıklara neden oldu.

SİSTEMİN OLUŞUMUNDA AKP’DEN KİMSEYE GÖREV VERİLMEDİ

Tartışmaların odağında bulunan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tüm aşamalarının ABD’li McKinsey tarafından yapıldığına her seferinde vurgu yapan üst düzey yetkili, sistemin oluşumunda AK Parti’den kimsenin görev almadığını da dile getirdi. Yetkili, dolayısıyla devletin tüm kurullarının ve komisyonlarının ABD merkezli McKinsey firmasına emanet edildiğini söyledi.

SİSTEMİN GÜNCELLENMESİ DE MCKINSEY’E EMANET

Parti içinde yapılan son istişare toplantılarında söz konusu sistemin güncellenmesi konusunda görüş birliğine varıldığını belirten üst düzey yetkili, sistemin düzeltilme işleminin de tekrardan ABD’li şirket McKinsey’e verildiğini ifade etti. Bu durumun parti içinde rahatsızlığa neden olduğunu söyleyen AK Partili üst düzey yetkili, parti içinde bu karara tepkilerin olmasına rağmen herhangi bir geri dönüşün olmadığını da ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik tartışmalar devam ediyor. Yaklaşık bir yıl önce devreye giren sistemin devlet yapısına uymadığına yönelik eleştiriler artarken, iktidar partisi içinde de bu eleştiriler her geçen gün daha fazla büyüyor. Son olarak AK Parti Grup Başkan Vekili Naci Bostancı ve Bülent Turan’dan “sistemin rehabilite edileceğine” yönelik açıklamalar gelmesi sistemdeki tıkanıklığı gözler önüne sermişti.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında Yeni Ekonomi Modeliyle ilgili olarak YEP bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışacaklarını belirtmişti. 

McKinsey'in, Hazine'nin faaliyetlerini denetleyeceği iddia edilmiş, daha sonra gelen kamuoyu tepkisi üzerine McKinsey'den danışmanlık hizmeti alınmasından vazgeçilmişti.

MCKINSEY NEDİR?

McKinsey & Company; dünyaca ünlü işletmelere, kamu kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara hizmet veren global bir yönetim danışmanlığı firmasıdır. En önemli misyonunu müşterilerinin erformansında uzun süreli gelişmeler sağlamak olarak açıklayan şirket 9000'den fazla danışman ve yaklaşık 2000 araştırma ve bilgi profesyonelinden oluşuyor. McKinsey'in 60'tan fazla ülkede ofisi bulunuyor ve bu ofislerde 130 farklı dilden çalışana sahip.

MCKINSEY'İN TÜRKİYE'DEKİ FAALİYETLERİ NELERDİR?

McKinsey, 1980'lerin ortasında, Türkiye'nin Avrupa Birliği başvurusunu şekillendirmesine yardımcı oldu. 2000'lerin başında, İstanbul Ofisi'nin danışman kadrosu 30 kişiye ulaşmış ve Türkiye'nin otomotiv sektörünün standartlarını iyileştirmekten, Türkiye'nin en karlı bankası için bir genişleme programı yürütülmesine; Türkiye'nin en büyük televizyon üreticisinin yeniden yapılandırılmasından, grup şirketlerin insan kaynaklarının yönetimine ve kurumsal yönetişime uzanan bir proje çeşitliliği sağlanmıştır.
2003 yılından itibaren, Atina, İtalya ve Tel Aviv Ofisleri ile gerçekleştirilen ortaklıklar sayesinde, lokal başarılar temel alarak, bölgedeki müşterilere destek sağlanmış; böylece hem müşterilere hem de danışmanlara daha geniş bir topluluğun desteği ve rehberliği sunulmuştur. İstanbul Ofisi, 2014 yılı itibarı ile daha geniş bir bölgeye bağlı kalsa da Akdeniz Bloğu'ndan (Mediterranean Complex) ayrılmıştır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar