Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki o görüntü TBMM'ye taşındı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki o görüntü TBMM'ye taşındı
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 2 Eylül tarihinde gerçekleştirilen 2019 Adli Yıl Açılış Töreni’nden önce, törene katılmak için Saray’a gelen hâkim ve savcıların üst aramasından geçirilmesi İYİ Partili Metin Ergun tarafından TBMM gündemine taşındı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 2019 Adli Yıl Açılış Töreni’nden önce törene katılmak için Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelen hâkim ve savcıların da herkes gibi üst aramasından geçirilmesi TBMM gündemine taşındı.

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun tarafından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması amacıyla verilen soru önergesinde hâkim ve savcıların üstünün aranmasının “2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 88. Maddesi’nde” hukuki esaslara aykırı olduğu ifade edildi.

“ARANAMAYACAKLARI YASAL TEMİNAT ALTINDA”

TBMM Başkanlığı’na verilen soru önergesinde devamla şu ifadeler kullanıldı:

Bu maddenin birinci fırkasında “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez” denmektedir.

Ayrıca “Birinci fırka hükümlerine aykırı hareket eden kolluk kuvvetleri amir ve memurları hakkında yetkili Cumhuriyet savcılığı tarafından genel hükümlere göre doğrudan doğruya soruşturma ve kovuşturma” yapılacağı ifade edilmiştir.

Bu madde ile yargı bağımsızlığı prensibinin bir uzantısı olarak hâkim ve savcıların bile en yakın Cumhuriyet Savcılığı’nın izni olmaksızın “aranamayacakları” yasal teminat altına alınmıştır. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığı böyle bir soruşturmayı yaparken Bakanlığa durumu bildirmekle yükümlü kılınmıştır.

Bu bilgiler kapsamında;

1- Suç işlediği konusunda iddialar olsa bile, “Cumhuriyet Savcılığı’nın izni olmaksızın hakim ve savcıların aranamayacağı” hususu bu şekilde garanti altına alınmışken; Adli Yıl Açılış Töreni gibi rutin bir etkinlik münasebetiyle hakim ve savcılara yönelik yasalara aykırı şekilde yapılan üst aramaları ve yargı bağımsızlığını zedeleyen, kamu vicdanını yaralayan bu uygulamalar konusunda Bakanlığınızın bilgisi var mıdır ve tutumu nedir?

2- Bakanlığınızca yargı bağımsızlığı prensibine gölge düşüren bu uygulamayı yapanlar hakkında yasaların emrettiği gibi herhangi bir soruşturma veya kovuşturma yapılması için girişimde bulunulmuş mudur?

ergun1.jpgergun2.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar