Cumhurbaşkanı Erdoğan kademeli normalleşme süreci için tarih verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan kademeli normalleşme süreci için tarih verdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Mart ayı ile birlikte kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. İllerimizi düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak değerlendireceğiz" dedi.

Kafe ve restoranların açılıp açılmayacağı, kısıtlamaların esnetilip esnetilmeyeceği konularının ele alındığı toplantının ardından Erdoğan alınan kararları açıklamak üzere kameralar karşısına geçti.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

"Kabine toplantımızda güvenlikten sağlığa kadar ülkemizin gündemini değerlendirdik. Gara bölgesine yapılan harekât ile ilgili ayrıntılar üzerinde de durduk. Öncelikle alçakça katledilen 13 vatandaşımıza başsağlığı diliyorum. Türkiye bölücü terör ile mücadelede pek çok kayıplar veren bir ülke. Ülkemizin siyasi ve sosyal çalkantı ile boğuştuğu dönemler, terörün en çok azdığı dönemler olmuştur. Terör örgütü, askerlerimiz ile kamu görevlilerimize karşı acımasız saldırılar gerçekleştirmiştir. Kadınlardan çocuklara kadar ayrım gözetmeksizin herkes hedefe alınmıştır.

Gözünü kin ve kan bürüyen örgütün hedeflerine ulaşması, askerimizce engellenmiştir. Türkiye üzerinde hesabı olan çevreler 2013 yılından itibaren pek çok araçla birlikte PKK’yı da harekete geçirdiler. Analar ağlamasın diye her türlü gayreti samimiyetle gösterdik.

Buna rağmen milletimizin birliğine göz diken çevrelerle birlikte hareket eden terör örgütü, eylemlere başladı. Sur, Cizre, Silopi, Derik, Dargeçit ilçelerinde yaşanan hadiseler, güvenlik güçlerimizin müdahalesi ile bastırılmıştır. Kısıtlamaların ardından gelen 15 Temmuz darbe girişimi, terör olayları ile oluşturulmak istenen iklimin asıl amacını ortaya sermiştir.

Milletimizin istiklaline canı pahasına sahip çıkarak tarihi bir ders vermiştir. Güney sınırlarımız boyunca oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu kırmak için de çok sayıda harekât gerçekleştirdik. Harekatlar sayesinde Türkiye sınırımızın büyük bir bölümünü güvenli hale getirdik. Ülkemizin Temmuz 2015 yılından bugüne kadar yürüttüğü operasyonlarda verdiği şehit sayısı toplam 1259’dur. Yine bu dönemde terör örgütlerinin saldırılarında 770 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Toplamda 9 binin üzerinde terörist imha edilmiştir. Yaralılarla birlikte 17 bin 750 terörist de etkisiz hale getirilmiştir.

"OPERASYONUN SORUMLUSU TÜRKİYE CUMHURİYETİ'DİR"

Haydi bunlar tescilli terör yardakçısı, haydi bu ülkenin ikinci büyük partisi konumundaki CHP’ye ne oluyor. Kılıçdaroğlu arada bize de güya sorular soruyor. Bu soruları dünyadan ve ülkemizden haberi olmayan bir meczup sorsa, diyeceğiz ki mazurdur. Ancak CHP’nin başındaki zat kasetle gelse de CHP’nin koltuğunu cebren ve hile ile işgal etmiş, halen böyle sorular sorabiliyorsa biz bunun arkasında başka şeyler ararız.

Bu zatın PKK terör örgütünün nasıl alçak bir yapı olduğunda habersiz olduğunu anlıyoruz. Yine bu zatın terörün uluslararası boyutundan, terör örgütlerinin uluslararası alanda nasıl bir aparat olduğundan zerre malumatı olmadığını görüyoruz. Aynı zamanda yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı’ndan bakanından askerinden Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Bunlar kendilerini Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir parçası olarak görmüyorlar.

Terör örgütüne samimi bir kınama yapmayanların, devletimiz karşısındaki çabalarını seyrediyoruz. Teröristlere arka çıkanların, acı bir hadise çıktığında kürsüden bize parmak sallama riyakarlığına yönelmeleri sadece midemizi bulandırıyor. Milli Savunma Bakanımız ve İçişleri Bakanımız hem CHP’nin başındaki zatı, hem de İYİ Parti’yi bilgilendirdiler.

2020 yılının son çeyreğinde sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkesi olmayı başardık.

Salgın başladığında IMF, 2021 yılı başında Türkiye’nin yüzde 5 daralacağını söylemişti, şu anda IMF, Türkiye’nin yüzde 1,2 büyüyeceği şeklinde tahminini güncellemek zorunda kaldı. Geçtiğimiz yıl, 169,5 milyarlık bir ihracat rakamına ulaşarak, küresel ihracat içerisindeki payımızı yüzde 1’in üzerine çıkardık.

Ekonomimizin bu dönemde gösterdiği performans, salgın sonrasında ülkemize duyulan güveni çok daha iyi noktalara taşıyacaktır.

Gübre desteklerini iki katına çıkarıyoruz. Dekara 8 kat olan desteği 16 liraya yükseltiyoruz bay Kemal. Organik ile organo mineral gübre kullanan üreticilerimize ise destek ödemelerimizi dekara 20 liraya yükseltiyoruz. Çiftçilerimiz üretmeye devam ettikleri müddetçe biz de onları desteklemeyi sürdüreceğiz. Normalleşme adımlarını da atıyoruz. Son toplantının ardından yüz yüze geçişin müjdesini paylaştık. Bazı illerimizde kar yağışı nedeniyle ertelem olsa da devam edecektir. Salgının seyirlerimiz bazındaki seyrini ayrıntılı olarak değerlendirdik. Kimi şehirlerimizde sıkıntının hala ciddi düzeylerde olduğunu gördük. İnşallah devlet ve millet olarak bu musibetin üzerinden geleceğiz.

KADEMELİ NORMALLEŞME SÜRECİ İÇİN TARİH VERDİ

Şu anda 5,5 milyonun üzerinde bir aşılama kampanyasını tamamladık. Bir yandan birinci aşı gruplarının kapsamı genişletilirken, ikinci aşılamaya da başlandı. Asıl önem verdiğimiz yerli aşı geliştirme çalışmalarını da yakından takip ediyoruz. Mart aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz ve inşallah oldukça yüksek rakamları göreceğimiz bir ay olacaktır. Bu çerçevede illerimizi dört gruba ayırarak mart ayı ile birlikte kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. İllerimizi düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak değerlendireceğiz. Restoran, kafe ve kıraathane gibi esnaflarımızı rahatlatacak adımlar önümüzdeki günlerde atılacak.

Mart aşılamada çok büyük mesafe katedeceğimiz bir ay olacaktır. Bu çerçevede illerimizi bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart ayı başı itibariyle kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. Vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli şekliden sınıflandıracağız.B İşine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Öğrencilerimizin durumu da illerimizdeki vaka sayısına göre değerlendirilecektir. Hafta sonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma sınırlamasını da aşamalı şekilde kaldırıyoruz. Tabii burada önemli olan vaka sayısının tüm illerimizde sürekli azalmasıdır. Vatandaşlarımız bu konuda ne kadar dikkatli olur, ne kadar hassas davranır, kendi illerindeki görünümü o kadar iyileştirirlerse normalleşme takvimi o kadar hızlı ilerleyecektir. Türkiye salgın krizini başarıyla yürütmüş bir ülkedir. Tüm vatandaşlarımda bir kez daha yürüttüğümüz mücadeleye destek vermesini istirham ediyorum."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar