Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Angola Cumhurbaşkanı Laurenço'dan ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Angola Cumhurbaşkanı Laurenço'dan ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Laurenço ile birlikte açıklamalarda bulundu. Erdoğan "Ticaret hacmimiz 176 milyon dolar. Bu iki güçlü ülke için bu ticaret hacmi çok ama çok hafif. İlk etapta mutabakatımız 500 milyon dolara ulaşmak" dedi.

"Hedef 500 milyon dolara ulaşmak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Laurenço ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Açıklamalardan öne çıkanlar: 

Sayın Lourenço ile geleceğe yönelik atacağımız adımlarda Angola rastgele bir ülke değil. 33 milyon nüfusa sahip, bizim de 84 milyon nüfusumuz var. Topladığımız zaman 117 milyon nüfus eder. Yüzölçümüne baktığımız zaman 1 milyon 246 bin kilometre kare. 

Bizimkiyle beraber iki ülke 2 milyon kilometre kare yüzölçümüne sahip. Dolayısıyla müşterek yapılabilecek çok şey var. Kendileri iş adamlarımızla bir araya gelecekler. Altyapı üstyapıya yönelik birçok konuyu muhataplarıyla görüşecekler. Biz de BM Genel Kurulu'ndan sonra iade-i ziyarette bulunmak için Angola'ya gideceğiz. 

Ağırlıklı olarak savunma sanayine yönelik, turizmde, sağlıkta, sağlık turizminde neler yapabiliriz bunları yerinde değerlendirmek istiyoruz. Değerli dostum Lourenço ile birçok adımları atacağımıza inanıyorum.

İlk etapta mutabakatımız ticaret hacmini 500 milyon dolara ulaştırmak.

Afrika'da ne tür sıkıntılar yaşanıyor, uzaktan  da olsa takip ettik biliyoruz. 

Tüm Angola halkına selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bu seyahatin yarın iş adamları görüşmesiyle zirve yapacağına inanıyorum.

Angola Cumhurbaşkanı Laurenço'nun açıklamaları şöyle:

Özellikle burada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a böyle küçük bir ziyaretimde beni evimde hissettirdikleri için teşekkür ediyorum.  Gayet verimli bir görüşmemiz oldu. Aramızdaki ilişkileri ve işbirliklerini görüştük. Bunu nasıl daha yükseğe taşıyacağımızı görüştük. Burada da sizin huzurunuzda 10 adet anlaşma imzaladık.

Yatırımların teşviki ve korunması anlaşması imzaladık. Bundan sonra Türk yatırımcılar daha güvenli şekilde Angola'ya gelecekler. THY'de değinmek istiyorum. Haftada 4 uçuş olacak. Bu da insanlarımızı birbirine daha da yakınlaştıracak. Özellikle Türk özel sektörüne bundan sonra Angola'da yatırım yapacağını söylüyorum. 

Biz ortaklık da istiyoruz. Biz istiyoruz ki özel sektör bizim kamu sektörümüzle de ortak olsun.  Ayrıca alt yapı projelerinde Türk özel sektörünü görmek istiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözüm odaklı tavrından dolayı müteşekkirim. İki ülkenin de isteği, kaybettiğimiz zamanı hızlı bir şekilde geri almak. İmzalanan anlaşmalarla beraber senelerdir kaybettiğimiz zamanı geri alalım. Tarihi ziyaret ilk oluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Ekim'de Angola'ya bir ziyaret yapabilirim.' dedi. 

TÜRKİYE VE ANGOLA ARASINDA 10 ANLAŞMA İMZALANDI

Erdoğan ve Lourenço'nun, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından çeşitli anlaşmalar imza altına alındı.

Bu kapsamda iki ülke arasında "Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Angola Devlet Televizyonu Arasında İşbirliği Protokolü", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması"


"Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Angola Cumhuriyeti Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme Ulusal Enstitüsü Arasında Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması", "Türkiye-Angola Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Ortak Komisyonunun İkinci Oturum Tutanağı", "Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Mineral Kaynaklar, Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı Arasında Hidrokarbon ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"

"Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Enerji ve Su Bakanlığı Arasında Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Angola Cumhuriyeti Dış İlişkiler Bakanlığı Diplomasi Akademisi Arasında Diplomasi Eğitimine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Angola Cumhuriyeti Dış İlişkiler Bakanlığı Arasında Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı"nın yanı sıra "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Angola Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri İçin Vize Muafiyeti Anlaşması" imzalandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar