Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizi ihtiyaçlarımıza göre belirleyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizi ihtiyaçlarımıza göre belirleyeceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşuyor.

"Faizi ihtiyaçlarımıza göre belirleyeceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşuyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bütçelerini savunan bakanlarımıza ve ekiplerine kadar yakından takip ettiği bütçe çalışmalarında yer alan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 

Yatırım, istihdam, üretim, ihracat odaklı büyüme stratejisi ile yola devam edeceğimiz politika bir anda ortaya çıkmış değildir. 19 yılda ülkemize kazandırdığımız her eser, hizmet, yatırım, bu atılıma hazırlık amacı taşıyordu. Gazi Mustafa Kemal'in, Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki gayretinden itibaren rahmetli Menderes ve Özal'a kadar pek çok devlet adamı harekete geçmiştir. Bu gayretler kesintiye uğramıştır. Bu ihanetlerin gerisinde, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada söz sahibi olmasını istemeyen, geçtiğimiz asrın küresel yönetim düzenini kuranlar vardı. IMF ile ilk anlaşmanın yapıldığı 1947'den itibaren ekonomi ve siyasi politikamız bu sistemin kontrolü altında yürümüştür. 

Bir dönem karşımıza vesayeti çıkardılar, bir dönem önümüze sınırlarımızı ve şehirlerimizi taciz eden terör örgütlerini sürdüler. Bir dönem örgüt üyeleri ile darbe üstüne darbe girişiminde bulunan FETÖ'cü hainlerle saldırıya geçtiler. Nice konuda uluslararası alanda haksızlıkları saymıyorum bile. Bu uzun iktidar dönemimizde girdiğimiz her mücadeleyi kazandık. Ülkemizi hedeflerinden asla koparmadık. Aslında bunlar her meselede böyle davrandılar. Gece yarısı bildirilerinde, partimizi kapatma girişimlerinde demokrasimizin de cuntacıların yanında yer aldılar. 

FAİZ AÇIKLAMASI

Burada Tayyip Erdoğan dün ne dediyse bugün de aynısını söyler. Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle alem bilir. Hiçbir zaman faizci olmadım, bugün de değilim, yarın da olmayacağım. Ama siz mandacı tayfasınız. İstiyorlar ki ülke batsın, bitsin, mahvolsun. Biz her zamandaki gibi 'çok beklersiniz' diyoruz. Biz gözü de kalbi de dışarıya bakan bu mankurtlara 'hadi oradan' diyoruz. 

KUR VE FİYAT ARTIŞI

Kur ve fiyat artışı olumsuzluklarını dikkatle izliyoruz. Kurla ilgili beklentinin rakamın seviyesi değil istikrarının sağlanması noktasında olduğunun farkındayız. Önemli kısmı küresel dalgalanma kaynaklı olsa da çarşı pazardaki fahiş fiyat artışının çoğunun mantıklı izahı olmadığını da görüyoruz. Bu tablo küresel ekonomideki krizle, ülkemiz ekonomisindeki değişimin birlikte gerçekleştiği dönemden geçiyor olmamızdan kaynaklı. Türkiye hedeflerine doğru kararlılıkla ilerlemektedir. Ülkemizin ihracatı sadece rakam olarak büyümüyor, yapısal olarak da yüzde 95'i imalat sanayi ürünlerinden oluşuyor. İnşallah 2021 yılını çift haneli büyüme ile kapatacak yere doğru görüyoruz. Belki siyaseten en riskli fakat ülkemiz ve milletimiz için en doğru planı biz yaptık ve yapıyoruz. Faizleri artırarak paradan para kazananları sevindirmek yerine faizi düşürerek yatırım ve üretimi kolaylaştırıyoruz. Faiz, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir melanettir. 

"KUR DEDİĞİN BUGÜN ARTAR YARIN DÜŞER"

Düşük faizle kısırdöngüden kurtardığımız para yakından sağlanacak kurdaki denge ile istihdama ve üretime akacak. Artık faiz oranını ülkemizin ihtiyacına göre belirleyeceğiz. Asıl zenginliğin paranın kur değeri ile değil, ülkenin üretim gücü ile olduğunu biliyor ve bu şekilde hareket ediyoruz. Faiz düştüğünde paradan para kazanan dışında kimsenin kaybı olmaz. Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer. 

Sadece enflasyona bakarak Türk ekonomisini okumak haksızlık olur. Biz çok daha köklü değişimi hayata geçirmenin mücadelesini veriyoruz. Türkiye'nin ekonomik çıkarları yerine faiz lobilerinin çıkarlarını savunarak milli olunmaz, yerli olunmaz, demokrat olunmaz, liberal olunmaz, vicdanlı ve ahlaklı hiç olunmaz. 

Malını iki kat, üç kat satmaya çalışanların sonu hüsran olacaktır. Stokçulara bu ülkeyi biz mezar edeceğiz. Stokçuluk bizim dinimizde haramdır, bunu yapamazsınız. Yapanlar varsa bunun bedelini ödeyeceklerdir. Osmanlı bunun bedelini ağır ödetti, biz de ödeteceğiz. Birinci derecede Ticaret Bakanlığı olmak üzere bunların üzerine üzerine gideceğiz. Vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum, alışveriş yaparken de döviz alırken de sağduyudan ayrılmayın, uzun vadeli düşünmeyi tercih edin. "

 

Ayrıntılar geliyor...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar