Cübbeli-sarıklı amiral hangi cemaatten çıktı?

Cübbeli-sarıklı amiral hangi cemaatten çıktı?
Cübbeli-sarıklı görüntüleriyle gündem olan amiralin hangi cemaatten olduğu sorusuna yanıt arayan Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, “sarık bağlamasından cüppeye kadar işaretlerini tanıyanlar hemen ‘Kurdoğlu’ yanıtı verdi” dedi.

Cumhuriyet gazetesi Barış Terkoğlu, cübbeli-sarıklı görüntüleriyle gündem olan ve son olarak ‘emekli amiraller bildirisi’nde de işaret edilen amiralin hangi cemaatten olduğu sorusuna yanıt aradı.

Bugünkü, “Sarıklı asker hangi cemaatten?” başlıklı yazısında Terkoğlu, “Günlerdir tartıştığımız cüppeli-sarıklı amiral hangi cemaatten? Garip ama herkes farklı düşünüyor.

Amiralin deniz lisesinde öğrenciyken, Fethullahçıların düzenlediği hafta sonu pikniğine katıldığı için mercek altına alındığını belirten Terkoğlu, “Ancak bunun arkadaşlarının daveti olduğu, bu nedenle diğer öğrencilere yapılan işlemin ona yapılmadığı söyleniyor.

Bugün nasıl böyle açık açık, makam aracıyla giderek bu görüntüyü verdi diye soruyorlar ya…

Onu tanıyanlar FETÖ’nün tasfiye sürecinin bir dönüm noktası olduğunu ifade ediyor. Daha önce yediğiyle, içtiğiyle, giyinmesiyle diğer askerler gibi hayat süren Amiral, AKP-FETÖ kavgasının ardından görünür şekilde muhafazakârlığını öne çıkarmış. Basına yansıyan görüntüsündeki gibi kendisini açığa koyar hale gelmiş” diye yazdı.

Terkoğlu, yazısının devamında, söz konusu amiralin Kurdoğlu Grubu’na mensup olabileceğini söyledi: “Biliyorum, halen cemaat sorusu havada kaldı…

İslami kesimdeki uzmanlara başvurunca ortak bir kanaatleri olduğunu gördüm. Tarikat ve cemaatleri izleyenler, giyinme ve davranış şekillerini takip edenler, sarık bağlamasından cüppeye kadar işaretlerini tanıyanlar hemen ‘Kurdoğlu’ yanıtı verdi.

Belki öyle, belki değil. Ama dışarıya yansıyan, belki de ‘yansıtılmak istenen’ tablo bu şekilde.

Nurculuk kökenli ama aynı zamanda FETÖ’ye rakip Kurdoğlu Grubu, cemaatler içinde en az bilineni. İşin ilginci, Diyanet’e mal edilen meşhur tarikatlar raporunda, küçük gruplar hatta kişiler bile eleştiriyle yer alırken ‘Kurdoğlu Grubu’na ilişkin tek satır yok.”

Kurdoğlu Grubu'nun içinde en az bilineni olduğuna işaret eden Barış Terkoğlu, cemaate ismini veren Mehmet Kurdoğlu hakkında da, "Ayrılış nedeni, iddiaya göre, ‘gizliliğin ve ihtiyatın ihlal edilmiş olması’ydı. Nitekim açık kaynaklarda, haklarında en az bilgi bulunan cemaat, tartışmasız Kurdoğlu Grubu. İnternet siteleri bile yok. Gizlilik için, asker üyeler siviller ve diğer memurlarla aynı ‘derslere’ katılmıyor. Sadece ‘vakıf’ olanlar onları tanıyor. Vakıflar, Risalelerdeki pasajlar dışında neredeyse başka bir okumanın olmadığı sohbetler düzenliyorlar. Nitekim cemaate adını veren Mehmet Kurdoğlu da en büyük ‘vakıf’.

Askeriye içinde örgütlü oldukları, sadece resmi raporlardaki iddialardan ibaret değil. Rakip İslamcı gruplar da bunu dile getiriyor. Peygamber’in evlilikleri yerine Nursi’nin bekârlığını örnek almaları, hem bazı Nurcu gruplar hem de diğer İslami kesimler tarafından eleştiriliyor.

İşte bir ‘dershane’de çekilmiş görünen, o fotoğraflardaki kısa kollu cüppe ve Nursi gibi bağlanmış sarık, İslami camiayı tanıyanlara ‘bu Kurdoğlucu’ dedirtiyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar