Coronavirüs nedeniyle maskelerin kutusu 7 lira iken tanesi 5 lira oldu

Coronavirüs nedeniyle maskelerin kutusu 7 lira iken tanesi 5 lira oldu
Türkiye’nin en büyük medikal çarşısı İstanbul Fındıkzade’deki Karagül İş Merkezi’nde maskelerin satışının arttığı ifade edildi. Virüsten öncesi kutusu 7 liraya satılan maskelerin şu anda tanesinin 5 liraya çıktığı bildirildi.

Dünya Coronavirüs paniği yaşarken, tehlikenin sınırlarına dayandığı Türkiye'de endişeli vatandaşlar korunmak amacıyla maske alımına yönelindiği vurgulandı. Türkiye’nin en büyük medikal çarşısı İstanbul Fındıkzade’deki Karagül İş Merkezi’nde ise maske yetiştirilemiyor. Piyasada yaşanan hareketliliği paylaşan medikal ekipman satıcıları, geçen aylardan beri özellikle dış ülkelere maske satışında patlama yaşandığını, son günlerde virüsün Türkiye’nin sınırlarına ulaşmasıyla da iç piyasanın hareketlendiğini belirttiler.Piyasada maskenin az bulunduğundan şikayet eden satıcılar, virüsün ülkeye sıçraması halinde mevcut ekipmanların yetersiz kalacağı uyarısında bulundular. Bir satıcı ise maske fiyatlarının yüzde bin 500’e yakın arttığını söyledi.

"CİDDİ ANLAMDA ARAYIŞ İÇERİSİNDE"

ANKA’dan Edda Sönmez’in haberine göre, Medikal maskelerde talebe yetişemediklerini belirten medikal şirket müdürü Türker Karabağ, maske piyasasında yaşananları şöyle anlattı:

“Şu anda inanılmaz bir hal almış durumda. Yetiştiremiyoruz diyebilirim. Ve acayip bir piyasa oluştu. Üretici mal yetiştiremiyor, satıcı mal bulamıyor, tüketici de ciddi anlamda arayış içerisinde. Piyasada çok fazla çeşitli maske bulunmakta şu anda. Hangi maskeyi alayım, nasıl maske alım, hangi maske kaç paradır gibi sorular mevcut şu anda. Bunlarla alakalı filtreli maskeleri tercih ediyoruz. Filtreli maskelerde çeşitlerimiz mevcut şu an. Mağazamızda sınırlı sayıda diyebilirim. Sınırlı stoklarda mevcut diyebilirim. En çok talep edilen maskeler ffp1, ffp2, ffp3 üç tane sekmenleri var Virüs için en iyi olanı ffp3 olan tarzda. Karbonlu olanlar var ffp2 ve normal filtreliler var ffp1 şeklinde geçerli oluyor. Hiçbiri olmasa da en kötü ffp1 kullanmakta kesinlikle fayda var.”

"KUTUSU 7 LİRAYKEN.."

Virüsten öncesi kutusu 7 liraya satılan maskelerin şu anda tanesinin 5 liraya çıktığını bildiren Karabağ, şöyle devam etti:

“Bu üretici kaynaklı ve piyasadaki arz talep dengesinden kaynaklı bir durum oluyor. Filtreli maskelerde 4 liradan başlıyor 150 liraya kadar çıkıyor maskeler. Gene bunlarda arz talep doğrultusu oranında artış gösteriyor. Bu furya ilk başlangıcında Çin, Doğu Türkistan, Hong Kong gibi yerlere gönderdik yüklü anlamda milyon adetli bazlı gönderimler sağladık. Fakat şu anda ülke gönderimleri tamamen bitmiş, durmuş durumda. Zaten kendi ülkemize ürün yetiştiremiyor haldeyiz. Dışarıya maske çıkışını hiçbir yer şu anda yapamayacak. Şu anda kendimize yetecek kadar maske mevcut. Çin’deyken tek katlı iki katlı maskeler daha çok satış yapılırken İran’a gelmesi, komşu ülkelere sınırlara gelmesi filtreli maskelere talebi arttırdı. Biz tam furya bitecek gözüyle bakarken artık bu iş bitti maskeye yatırım yapılmaz gözüyle bakarken komşu ülkelerde bu işin çıkmasıyla birlikte artık sirkülasyon çok çok daha hızlanmaya başlandı. Şu anda yetiştiremiyoruz maske yok. Ayrıca şunu da söylemek istiyorum. Yurtdışı satışları oluyor fakat bu bizim ülkemize sıçraması durumunda maskeler yetersiz kalacak. Bununla alakalı ya bir çalışma yapmamız gerekiyor ya da stoklarımızı biraz daha sakin ilerletmemiz gerekiyor. Yani bir lira fazla olsun iki lira fazla olsun, satalım kurtulalım, bir an önce ticarete çevirelim mantığı ile değil de biraz daha dingin hareket etmekte ben fayda olduğunu düşünüyorum.”

“PİYASADA MASKE YOK”

Sağlık Medikal çalışanı Mustafa Arduç ise, “Şu an yoğunluk var. Yetişemiyoruz. Piyasada maske yok. Maske bulmak sıkıntı olduğu için insanlar bulduklarını alıyor. FFP-1, 2 ve 3 modelleri var. FFP3 en yüksek korumayı sağlıyor, FFP2 bir altı, FFP1 en düşük. En düşük de yüzde 80’e kadar koruma sağlıyor. Irak, İran, Türkmenistan, Kazakistan’dan çok istiyorlar. Bir iki ay öncesine kadar fiyatlar bayağı farklı. 10 liralık maskeler şu an 30-40 lira oldu” dedi.

“YÜZDE BİN 500 TALEP ARTIŞI VAR”

Sağlık medikal çalışanı Engin “Şu an tahmin edemeyeceğimiz kadar yüksek adette talepler var. Şu an sektör maskeye döndü. Medikal sektör tamamen bambaşka bir yere gitti, maskeye…İnsanların çok kandırıldığı oldu. Neden kandırıyorlar…Ellerinde maske olduğunu, kaparo istiyorlar. Buna da dikkat etmeleri gerekiyor. İnsanlar buna da aldanmasınlar. Artış çok fazla oldu. Şu an yüzde 100 değil, yüzde bin, yüzde bin 500 artışa kadar gitti talep artışı. Bu da virüsün Türkiye sınırında olmasıyla alakalı. Bu konuda tedbirlerini almalarını öneriyoruz. Talepler çok yoğun. Karşılamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar