Coronavirüs nedeniyle altının gramı 334 lirayı gördü!

Coronavirüs nedeniyle altının gramı 334 lirayı gördü!
Coronavirüs nedeniyle, piyasalardaki tedirginlik ve yatırımcıların güven liman arayışı altın fiyatlarındaki rekor artışı tetikledi.

Gram altın dün de 334 lirayla rekor kırdığı görüldü. Son 2 ayda altındaki yükseliş yüzde 15'i aştığı bildirildi. Uzmanlar, 340-345 lira seviyelerine işaret etmesi dikkat çekti.

Dünya ekonomisinde belirsizliğin zirve yaptığı, jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde yatırımcıların güvenli limanı hep altın oldu. Bu durumu 2008'deki mortgage (konut) krizinden sonra gördük. 2011'de altının ons (31 gram) fiyatı 1.921 dolara fırlayarak kırmıştı. Daha sonra 1058 dolara kadar gerileyen altın 2019 itibarıyla gözünü tekrar yukarı dikti. ABD-İran gerilimi, ABD-Çin ticaret savaşları, düşük faiz ortamı altındaki yükselişi tetikleyen nedenlerdi.

7 YILIN ZİRVESİNDE!

Ancak Çin'in Vuhan kentinden çıkarak başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeyi etkisi altına almaya başlayan ve global ticareti tehdit eden koronavirüs nedeniyle altın bir kez daha güvenli liman olarak yatırımcıların tercihi oldu. Artan taleple dün ons altın 1.688 doları (7 yılın zirvesi), gram altın da 334 lirayı gördü. Yılda 50 tonluk üretimiyle dünya altın piyasasında söz sahibi olan Hacıoğlu Gold Mining'in CEO'su Yasin Hacıoğlu, virüsün yarattığı tedirginlikle yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşıp altına sığındığı için fiyatlarda hızlı bir yükseliş olduğuna dikkat çekti. 

KAR SATIŞI...

Yükselişin kısa vadede devam edeceğini belirten Hacıoğlu, "Kısa vadede 340-345 bandını görür. Tabi ki bu sert yükselişin ardından kâr satışı ihtimali var. Haziran ayı gibi kısa vadeli geri çekilme olabilir. Geri çekilmede dahi gram altında 315-320 liranın altını beklemiyoruz. Hazirandan sonra daha sert bir yükseliş bizi bekliyor. Bunda güvenli liman arayışının yanında, para politikalarının gevşemesi (piyasada bol likidite olması), Asya piyasalarındaki bozulma, Avrupa piyasalardaki tedirginlik ve altın madencilerinin geçen yıla göre daha az altın çıkarması da etkili. Yılsonu için gramda 400'lü seviyeler hiç sürpiz değil" diye konuştu. 

PİYASALAR TOZ DUMAN...

Altına yönelen yatırımcıların diğer piyasaları da etkilediğine dikkat çeken Yasin Hacıoğlu, şunları söyledi: "Sanayide kullanılan emtialar sert satışlarla karşılaştı. Bakır Londra Metal Borsası'nda yüzde 1.4 gerilerken, kauçuk Singapur'da yüzde 3'ten fazla düştü. Buğday gibi tarım emtiası da bundan etkilendi. Büyümeye yönelik endişeler nedeniyle petrol fiyatları da yüzde 5'e yakın düştü. Avrupa borsalarındaki kayıp 4'ü buldu. Güvenli liman arayışı net bir şekilde altını destekliyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar